Vaginisz (Hüvelygyulladás)

A probiotikumok természetes módon szállnak szembe a baktériumokkal és sarjadzógombákkal

Női profilkép

Becslések szerint 10-ből 1 esetben a nők vaginitisz (más néven vaginózis), vagyis hüvelygyulladás miatt fordulnak orvoshoz. Becslések szerint a nők mintegy 75%-a esik át élete során legalább egyszer sarjadzógomba okozta vaginitiszen, és számos férfinál is jelentkeznek tünetek azáltal, hogy „kapcsolatba kerülnek“ női partnerük gyulladásával [1].

A vaginitisz egy kellemetlen, de gyógyítható fertőzés, amelyet leggyakrabban baktériumok (bakteriális vaginitisz), sarjadzógombák (vulvovaginális Candidiasis) vagy paraziták (trichomoniázis) okoznak. A vaginitisz további okai lehetnek allergiák (pl. szpermiciddel vagy tisztítószerekkel szemben) és az irritáció (pl. szoros ruházat vagy az étrend miatt) [1]. Jellemző tünetei többek között:

 • Hüvelyi égő érzés közösüléskor, vagy egyébként gyakran érzett égő érzés a hüvelyben
 • Hüvelyviszketés, gyakran váladékozással
 • Erős hüvelyi fájdalom
 • Mély behatoláskor érzett fájdalom szex közben

Mindemellett sok esetben nincsenek tünetek és a fertőzés kezeletlenül marad [1]. Azon túl, hogy fennáll a szexuális úton történő átadás lehetősége a tartós vaginitiszes fertőzés szövődményei közé tartozhat a terméketlenség, a méhen kívüli terhesség, koraszülés, illetve alacsony súlyú újszülöttek szülése [2], továbbá fokozott a HIV fertőzés kockázata is [3].

Hogyan kezelik a vaginitiszt?

A vaginitisz kezelésére igen sokféle antibiotikumos és gombaellenes krémet használnak, de ezek egyik sem gyógyítja meg a gyulladást és a visszaesések igen gyakoriak [4]. Érdekes módon egyes antibiotikumokról ismeretes, hogy vaginitiszt okoznak, és természetesen újabb és újabb antibiotikum-rezisztens baktériumok is kifejlődnek. Adott esetben azt is nehéz lehet hamarjában eldönteni, hogy milyen típusú a vaginitisz és melyik sajátságosa kezelést kell alkalmazni, hiszen a három féle fertőzés számos tünete fedi egymást. Plusz, sok esetben nagyon kevés tünet áll fenn [5].

Probiotikumok: A vaginitisz természetes és logikus kezelése

A nehézségek miatt, amelyek a vaginitisz típusának meghatározásával és helyes kezelésével kapcsolatosan felmerülnek, sok vaginitiszben szenvedő nő egyre gyakrabban fordul probiotikumokhoz azaz „barátságos“ baktériumokhoz és táplálékkiegészítőkhöz tüneteik enyhítése és a fertőzés megszüntetése céljából [6]. Lehet, hogy Ön észre sem veszi, de szervezete összefog a barátságos baktériumokkal a fertőzésekkel szembeni harcban, és ezek lényeges szerepet töltenek be a baktériumok, vírusok, sarjadzógombák és paraziták okozta fertőzések felszámolásában [7].

A probiotikumok, pl. az élő acidophilus flórás joghurt fogyasztásáról kimutatták, hogy hatékony, biztonságos és természetes kezelési mód a gyulladásos betegségek széles skálájában, a vaginitiszt is beleértve, ezért a betegek gyakran szednek probiotikumokat szájon át, vagy kúp formájában [8–11]. A probiotikumok lényegében „jó“ baktériumok: Erősítik az immunrendszert, hogy az hatékonyabban tudjon szembeszállni a baktériumokkal, sarjadzógombákkal és parazitákkal [12]. Ugyanakkor meggátolják a „rossz“ baktériumok szaporodását is [13, 14]. Semmi kétség a felől, hogy a probiotikumok működnek. Mindemellett sok beteg nem tudja maximálisan kihasználni a probiotikumok jótékony hatását, mivel nem tudják, hogyan kell azokat szedni. Mivel a probiotikumok élő baktériumok és nem csupán kemikáliák, amelyeket lenyelünk és könnyedén felszívónak, a legjobb hatás elérése érdekében lehetőséget kell kapjanak a növekedésre és szaporodásra szervezetünkön belül [15].

A Syntol a vaginitisz hatékonyabb természetes kezelési módja

A Syntol hatékonyabb környezetet teremt a probiotikumok növekedése és működése számára. A Syntol ezért jobb módszer a baktériumok és sarjadzógombák okozta vaginitisz kezelésére, mintha csak egyedül probiotikumokat szednénk. Képzelje el, hogy van egy saját egyesített mikroba hadserege, amely a vaginitiszt okozó behatoló mikrobák legyőzésére alkalmas összes szükséges „munícióval“ (prebiotikumokkal és enzimekkel) el van látva. Nem jobb ez így, mintha csak azt várnánk, hogy a hadsereg mindenféle ellátmány nélkül túléljen, sőt jól harcoljon?

A Syntol AMD egy több összetevőjű táplálékkiegészítő, amely a prebiotikumok (inulin), spóraképző probiotikumok (beleértve az élő acidophilust is) valamint a tisztító enzimek (a cellulázt, amilázt és proteázt is ideértve), egyedülálló kombinációja, amely elpusztítja a sarjadzógombákat és megakadályozza a káros baktériumok szaporodását [16]. Ezek az összetevők külön-külön jól működnek. Együttes adásukkal azonban nagyobb hatást lehet elérni, mint ha összeadnánk a külön-külön elért jótékony hatásokat [17].

Mit tartalmaz a Syntol?

1. Jótékony baktériumok és sarjadzógombák (probiotikumok)

A Syntol nyolc típusba sorolható „barátságos“ probiotikus baktériumot és sarjadzógombát tartalmaz, amely révén adagonként 13,6 milliárdos „hadsereg“ áll rendelkezésünkre:

 • A Bacillus subtilis egy spóraképző baktérium, amely képes ellenállni a gyomor savas környezetének. A legtöbb baktérium elpusztul savas környezetben, de a B. subtilis egy ellenálló törzs, amely képes betelepíteni a gyomor-bél rendszert [18].
 • A Saccharomyces boulardii egy egészséges sarjadzógomba, amely meggátolja a gyulladáskeltő sarjadzógombák, pl. a Candida szaporodását [26].
 • A Lactobacillus helvecticus L. acidophilus, L. rhamnosus, L. plantarum and L. lactis,a Lactobacillus család tagjai szintén edzett, biztonságos baktériumtörzsek, amelyek „túlélik“ a gyomorsav, epesók és hasnyálmirigy-enzimek hatását, betelepítve az emésztőrendszert. A Lactobacillus nem csupán a káros baktériumokat, hanem a sarjadzógombákat is elpusztítja, kis mennyiségű peroxid kibocsátásával [19–24].
 • A Bifidobacterium bifidum is jól ismert a gyomorsav, epesók és a hasnyálmirigy-enzimek általi emésztésnek ellenálló képességéről, és arról, hogy képes növekedni és szaporodni az emésztőrendszerben [25].

2. Táplálék a baktériumok és sarjadzógombák számára (probiotikumok)

Világos, hogy mindaz, ami támogatja a barátságos mikrobák szaporodását növelni fogja a vaginitisz gyógyulásának esélyét.

A cikóriagyökérből származó étkezési rostot, inulint tartalmaz, amely nem szívódik fel, hanem az emésztőrendszerben marad, erősítve az immunrendszert és fokozva az ásványi anyagok felszívódását [27].

Ami a legfontosabb, az inulinhoz és egyéb rostokhoz hasonló prebiotikumok támogatják a (fentebb felsoroltakhoz hasonló) „segítő“ baktériumok szaporodását, miközben gátolják a káros mikrobákat. Ennek az összetevőnek hosszú távú jótékony hatása lesz egészségére: azon túl, hogy meggyógyítja vaginitiszét, csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát [27].

3. A probiotikumok által használt fegyverek a mikrobák elleni harcban (enzimek)

A probiotikumok önmagukban „versengeni“ fognak a helyért az emésztőrendszerben a káros baktériumokkal és csökkenteni fogják e kártékony baktériumok szaporodását. Mindemellett, ha enzimek is rendelkezésre állnak, a probiotikumoknak sokkal nagyobb esélyük lesz arra, hogy lebontsák a kártékony sarjadzógomba védőburkát. Ezenkívül az enzimek lehetővé teszik a probiotikumok számára, hogy „kitakarítsák“ az elhalt mikrobákból és toxinokból álló törmeléket, azáltal, hogy megemésztik a cukrokat, fehérjéket és a cellulózt [27, 28].

A Syntol enzimskálájához hozzátartoznak a cellulózt lebontó celluláz és szemicelluláz, a cukrokat lebontó glükoamiláz és amiláz, valamint a fehérjéket lebontó peptáz és szerrapeptáz is. Miután az enzimek lebontották ezeket a nagy molekulákat, a sokkal könnyebben el lehet pusztítani a káros baktériumokat és megszabadulni az elhalt mikrobáktól. Ez a másik oka annak, hogy a Syntol sokkal hatékonyabb a vaginitisz kezelésében mint a többi terápiás módszer.

Miért szedjek Syntolt?

Néhány vizsgálatban kimutatták, hogy a szájon át alkalmazott probiotikumok elnyomják a baktériumok és a Candida szaporodását a belekben, ily módon nem csupán sikeresen kezelve a nők vaginitiszét, hanem a visszaesést is megelőzve [29, 30]. Más vizsgálatok pedig azt igazolták, hogy enzimek és prebiotikumok hozzáadásával a probiotikumok hatását fokozni lehet [31].

A Syntol az egyetlen elérhető termék, amely a prebiotikumokat, probiotikumokat és enzimeket kombinálja maximális hatást nyújtva a vaginitisz kezelésében. Ezenkívül a Syntol szedése további jótékony hatásokkal jár: „kisöpri“ a szervezetből a káros mikrobák alkotta törmeléket, megerősíti az immunrendszert és hosszú távú egészségjavulást eredményez. A Syntol nem csupán hatékony, hanem egyben természetesen, kímélő és biztonságos táplálékkiegészítő.

Referenciák

 1. Granato PA.Vaginitis: Clinical and laboratory aspects for diagnosis. Clinical Microbiology Newsletter. 2010;32(15):111-116.
 2. Hillier SL, Nugent RP, Eschenbach DA et al. Association between bacterial vaginosis and preterm delivery of a low-birth-weight infant. The Vaginal Infections and Prematurity Study Group. N Engl J Med. 1995;333:1737-1742.
 3. Sewankambo N, Gray RH, Wawer MJ et al. HIV-1 infection associated with abnormal vaginal flora morphology and bacterial vaginosis. Lancet 1997;350:546-550.
 4. Bradshaw CS, Morton AN, Hocking J et al. High recurrence rates of bacterial vaginosis over the course of 12 months after oral metronidazole therapy and factors associated with recurrence. J Infect Dis. 2006;193:1478-1486.
 5. Thorsen P, Jensen IP, Jeune B et al. Few microorganisms associated with bacterial vaginosis may constitute the pathologic core: A population-based microbiologic study among 3596 pregnant women. Am J Obstet Gynecol. 1998;178:580-587.
 6. Marteau P, Shanahhan F. Basic aspect and pharmacology of probiotics: An overview of pharmacokinetics, mechanisms of action and side-effects. Best Practice Res Clin Gastroenterol. 2003;17:725-740.
 7. PhilpottDJ, GirardinSE. Gut microbes extend reach to systemic innate immunity Nature Medicine. 2010;16:160-161.
 8. Fuller R. Probiotics in man and animals. J Appl Bacteriol. 1989;66:365-378.
 9. Fiaromonti J, Theodoru V, Bueno L. Probiotics: what are they? What are their effects on gut physiology? Best Practice Res Clin Gastroenterol. 2003;17:711-724.
 10. Reid G, Bruce A, Fraser N, et al. Oral probiotics can resolve urogenital infections. FEMS Immun Med Microbiol. 2001;30:49-52.
 11. Falagas ME, Betsi GI, Athanasiou S. Probiotics for the treatment of women with bacterial vaginosis. Clinical Microbiology and Infection. 2007;13:657-664.
 12. Pagnini C, Saeed R, Bamias G, et al. Probiotics promote gut health through stimulation of epithelial innate immunity. PNAS. 2010;107(1):454-459.
 13. McLean NW, McGroarty JA. Growth inhibition of metronidazole-susceptible and metronidazole-resistant strains of Gardnerella vaginalis by lactobacilli in vitro. Appl Environ Microbiol. 1996;62:1089-1092.
 14. Klebanoff SJ, Hillier SL, Eschenbach DA, Waltersdorph AM. Control of the microbial flora of the vagina by H2O2-generating lactobacilli. J Infect Dis. 1991;164:94-100.
 15. Sleator RD, Hill C. New frontiers in probiotic research. Letters in Applied Microbiology. 2008;46(2):143-147.
 16. Perisic VN, Medic I. Basic aspects of pre-, pro- and synbiotics. Arch Gastroenterohepatol. 2003; 22(3-4):65-72.
 17. Perisic DV, Dokic M, Kovacevic G. The role of probiotics and prebiotics in female health. Arch Gastroenterohepatol. 2003;22(3-4):79-83.
 18. HongHA, KhanejaR, TamNMK, et al. Bacillus subtilisisolated from the human gastrointestinal tract. Research in Microbiology. 2009;160(2):134-143.
 19. Ehrström S, Daroczy K, Rylander E, et al. Lactic acid bacteria colonization and clinical outcome after probiotic supplementation in conventionally treated bacterial vaginosis and vulvovaginal candidiasis. Microbes and Infection. 2010;12(10):691-699.
 20. Strus M, Kucharska A, Kukla G, et al. The in vitroactivity of vaginal Lactobacillus with probiotic properties against Candida. Infect Dis Obstet Gynecol. 2005;13:69-75.
 21. Reid GR, Burton J.Use of Lacobacillus to prevent infection by pathogenic bacteria. Microbes Infect. 2002;4:319-324.
 22. Elahi S, Pang G, Ashman R, Clancy R. Enhanced clearance of Candida albicans from the oral cavities of mice following oral administration of Lactobacillus acidophilus. Clin Exp Immunol. 2005;141:29-36.
 23. Reid G, Beuerman D, Heinemann C, et al. Probiotic Lactobacillus dose required to restore and maintain a normal vaginal flora. FEMS Immun Med Microbiol. 2001;32:37-41.
 24. Hilton E, Isenberg HD, Alperstein P. Ingestion of yogurt containing Lactobacillus acidophilus as prophylaxis for candidal vaginitis. Ann Intern Med. 1992;116:353-357.
 25. Arunachalam K, Gill HS, Chandra RK. Enhancement of natural immune function by dietary consumption of Bifidobacterium lactis (HN019). Eur J Clin Nutr. 2000;54:263-267.
 26. Pothoulakis, C. Review article: anti-inflammatory mechanisms of action of Saccharomyces boulardii. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 2009;30:826-833.
 27. Rastall RA, Maitin V. Prebiotics and synbiotics: towards the next generation. Curr Opin Biotechnol. 2002;13:490-496.
 28. Lipke PN, Ovalle R. Cell wall architecture in yeast: new structure and new challenges. J Bacteriol. 1998;180(15):3735-3740.
 29. Ya W, Reifer C, Miller LE. Efficacy of vaginal probiotic capsules for recurrent bacterial vaginosis: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Am J Obstet Gynecol 2010;203:120.e1-6.
 30. McLean NW, Rosenstein IJ. Characterisation and selection of a Lactobacillus species to re-colonise the vagina of women with recurrent bacterial vaginosis. J Med Microbiol 2000;49:543-552.
 31. Quigley EM. Prebiotics and probiotics; modifying and mining the microbiota. Pharmacological Research. 2010;61(3):213-218.