Székrekedés

A probiotikumok enyhítik a székrekedést

Görcsös hasra tett kéz

Szinte mindenkinek volt már székrekedése életében valamikor, és a ritka széklet ürítés okozta fájdalom és diszkomfort érzés igen gyakran nehezen elviselhető. Ez az a pillanat, amikor az emberek a saját kezükbe veszik a dolgokat és a hashajtók által ígért enyhülést keresik. Mindemellett bár a hashajtó kiürülésre késztetheti ugyan a beleket, a székrekedés hátterében meghúzódó okot nem fogja érinteni. Nem csoda hát, hogy a hashajtók használata egy ördögi kört elindítva szokássá válhat.

Másrészt a Syntol egyedülálló kombinációban jelenlévő probiotikum, prebiotikum és enzim összetevői szinergikus módon hatnak a székrekedés hátterében meghúzódó alapproblémát oldva meg. Ez a nagy hatású készítmény helyreállítja a széklet állagát és ürítésének gyakoriságát, csökkentve ugyanakkor a hasi fájdalmat és puffadást.

A Syntol emésztőenzimjei megakadályozzák a hulladékanyagok felhalmozódását

Számos különféle mechanizmus vezethet székrekedéshez. Egy alapvető ok, amely fölött azonban gyakran átsiklanak a tökéletlen emésztés lehet. Rendes körülmények között az emésztési folyamat a szájban és a gyomorban kezdődik, ahol az emésztőenzimek elkezdik lebontani az ételeket alapvető összetevőikre: egyszerű cukrokra, aminosavakra stb. Mindemellett az életkor előrehaladtával szervezetünk már nem termeli ezeket az enzimeket elegendő mennyiségben, így az emésztés tökéletlenné válik és a hulladékanyagok felhalmozódnak a vastagbélben. Ez lehet az oka annak, hogy a korral nő a székrekedés előfordulási gyakorisága is.

A hulladékanyag bélben történő felhalmozódásának megakadályozása érdekében a Syntol rendkívül hatékony enzimkeveréket tartalmaz. A proteázok a fehérjéket, a glükoamiláz és amiláz a cukrokat, a celluláz és szemicelluláz pedig a növényi ételekben található cellulózt bontják le. Ez a gyengéd hatás javítja az emésztést és felgyorsítja az ételek gyomor-bélrendszeren belüli mozgását.

A Syntol probiotikus keveréke csökkenti a tranzit időt és lágyabbá teszi a székletet

Bélrendszerünk több mint 400 különféle bakériumfajtának ad otthont. Amikor ez a mikroflóra egyensúlyban van elősegíti a gyomor-bél rendszer egészségének megőrzését és a rendszeres székletürítést, ha viszont az egyensúly felborul, emésztési zavarok alakulnak ki, pl. székrekedés.

Az egyik legegyszerűbb mód a gyomor-bélrendszer egészséges mikrobiális egyensúlyának helyreállítására a probiotikumok szedése. A probiotikumok olyan „jó“ baktériumok, amelyek megerősítik egészségünket , ha szájon át bevéve lehetővé tesszük növekedésüket és szaporodásukat a szervezetünkben [1]. A „jó“ baktériumok, különösen a Bifidobacterium és Lactobacillus családhoz tartozó baktériumok optimális szintjének helyreállítása a bélrendszerben hatékonynak bizonyult a székrekedés csökkentésében, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt [2-4].

A Syntol több milliárdnyi egymással nem kompetitív (nem „versengő“) nyolc csoportból származó baktériumtörzset tartalmaz, amelyek közül hét törzs a Bifidobacterium, illetve a Lactobacillus családokhoz tartozik. Kutatások kimutatták, hogy ezek a baktériumcsaládok tej-, ecet- és egyéb savakat termelnek a vastagbélben, ami csökkenti a vastagbél pH-ját. Az alacsony pH javítja a vastagbél izmok összehúzódását, vagyis az úgynevezett „perisztaltikát“ és csökkenti a széklet áthaladásának időtartamát a vastagbél eleje és vége között (vagyis az ún. kolon tranzit időt) [5, 6]. A Nutrition Journal (Táplálkozási folyóirat) című szaklapban közölt vizsgálatban a kolon tranzit idő, az alacsony pH által kiváltott csökkenése révén nőtt a székletürítések gyakorisága és csökkent a hasi fájdalom egy székrekedéses gyermekcsoportban [3].

A kutatók azt is kimutatták, hogy a probiotikus táplálékkiegészítők szedése lágyabbá teszi a székletet, gyakran kevesebb mellékhatással mint a többi szokásosan alkalmazott gyógyszer [2]. Úgy tartják, hogy ez a víz és az elektrolitok bélben történő kiválasztásának serkentése által következik be [3].

A Syntol prebiotikus inulinja rendszeresebbé teszi a székletürítést

Az inulin egy oldható rost, amelyet a gyomor-bélrendszer felső része nem tudja megemészteni, a belekben található „jó“ baktériumok hatására azonban erjedni kezd. Ez a folyamat elősegíti az egészségjavító baktériumok szaporodását és aktivitását a belekben.

Idősebb székrekedéses betegeken végzett egyik vizsgálatban az inulin szedése önmagában növelte az emésztésjavító bifidobaktériumok mennyiségét a belekben, ami a szedés elkezdésétől számított 28 napon belül csökkentette a székelési nehézségeket [7]. Mivel a Syntolban lévő inulint egy nagy hatású probiotikus keverékkel is kombinálták, a bél mikroflóra ezen jótékony hatású emelkedése még tovább fokozódik [8].

Az erjesztett inulinnak van egy saját hashajtó hatása is a szervezetben. Vizsgálatok kimutatták, hogy az inulin megtartja a vizet, ami hozzáadódik széklet tömegéhez, ami gyakoribbá és rendszeresebbé teszi a székletürítést [9–11]. Néhány további vizsgálat arra utal, hogy az inulinhoz hasonló fel nem szívódó szénhidrátok erjedése serkenti a vastagbél mozgását [12, 13].

A Syntol biztonságos és hatásos még gyermek- és időskorban is

A Syntol az egyetlen olyan termék a piacon, amely egyetlen kapszulában egyesít prebiotikumokat, probiotikumokat és emésztőenzimeket. Az összetevők ezen nagy hatású kombinációja a székrekedés hátterében meghúzódó mechanizmusokat célozza meg és gyors enyhülést hoz. Mindemellett, erős hatásuk ellenére a mellékhatások kockázata alacsony a Syntol összes alkotóeleme esetében, és kimutatták azt is, hogy biztonságos és hatásos a székrekedéstől leginkább szenvedő két korcsoportban, a kisgyermekek és az idősek esetében is.

Referenciák

 1. Fiaromonti J, Theodoru V, Bueno L. Probiotics: what are they? What are their effects on gut physiology. Best Practice Res Clin Gastroenterol. 2003;17:711-724.
 2. Bu LN, Chang MH, Ni YH, Chen HL, Cheng CC. Lactobacillus casei rhamnosus Lcr35 in children with chronic constipation. Pediatr Int. 2007;49:485-490.
 3. Bekkali NLH, Bongers MEJ, Van den Berg MM, Liem O, Benninga MA. The role of a probiotics mixture in the treatment of childhood constipation: a pilot study. Nutr J. 2007;6:17.
 4. Marteau P, Cuillerier E, Meance S, et al. Bifidobacterium animalis strain DN-173 010 shortens the colonic transit time in healthy women: a double-blind, randomized, controlled study. Aliment Pharmacol Ther. 2002;16:587-593.
 5. Picard C, Fioramonti J, Francois A, Robinson T, Neant F, Matuchansky C. Review article: bifidobacteria as probiotic agents – physiological effects and clinical benefits. Aliment Pharmacol Ther. 2005;22:495-512.
 6. Bouvier M, Meance S, Bouley C, Berta J-L, Grimaud J-C. Effects of consumption of a milk fermented by the probiotic B. animalis DN-173 010 on colonic transit time in healthy humans. Biosci Microflora. 2001;20:43-48.
 7. Marteau P, Jacobs H, Cazaubiel M, Signoret C, Prevel JM, Housez B. Effects of chicory inulin in constipated elderly people: a double-blind controlled trial. Int J Food Sci Nutr. 2011;62(2):164-170.
 8. Borriello SP.Microbial flora of the gastrointestinal tract. In: Hill MJ, ed. Microbial metabolism in the digestive tract. Boca Raton, FL: CRC Press, 1986:2-16.
 9. Roberfroid MB. Introducing inulin-type fructans. Br J Nutr. 2005;93(Suppl 1):S13-S25.
 10. Hond ED. Effect of high performance chicory inulin on constipation. Nutr Res. 20;5:731-736.
 11. Kolida S, Tuohy K, Gibson GR. Prebiotic effects of inulin and oligofructose. Br J Nutr. 2002;87(Suppl 2):S193-S197.
 12. Kleessen B, Sykura B, Zunft HJ, Blaut M. Effects of inulin and lactose on fecal microflora, microbial activity, and bowel habit in elderly constipated persons. Am J Clin Nutr. 1997;65:1397-1402.
 13. Roberfroid M. Dietary fiber, inulin and oligofructose: a review comparing their physiological effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 1993;33:103-148.