Rossz emésztés

Az emésztést könnyítő enzimek

Középkorú férfi hasa, mellkasa

A rossz emésztés, amit diszpepsziának is neveznek, az orvosok és betegek által egyaránt gyakran alkalmazott kifejezés egy sor gyomor-bélrendszeri rendellenesség leírására. A rossz emésztés miatt szenvedők által leírt szokásos tünetek a következők: teltségérzés, hasi diszkomfortérzés, hányinger, hasi puffadás, fokozott bélgázosság és büfögés, amelyek jellemzően röviddel étkezés után jelentkeznek.

A rossz emésztés okai

A rossz emésztés leggyakoribb oka a túl nagy mennyiségű étel fogyasztása vagy a túl gyors evés. Amikor az ember túl sok levegőt nyel evés közben ez az állapothoz rendszerint társuló büfögést, felfúvódást és teltségérzést okozhat [1]. A zsíros ételek, stressz, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és egyes gyógyszerek szintén okozhatnak rossz emésztést a gyomornyálkahártya irritációja által [2].

Vannak olyan rossz emésztéstől szenvedők is, akiknek a fennálló tüneteit nem a fenti tényezők okozzák, ezt nem fekélyes vagy funkcionális emésztési zavarnak hívják. Ezeknek a betegeknek az állapota inkább attól függ, hogy milyen az ételek „mozgása“ az emésztőrendszerben, mintsem az elfogyasztott étel mibenlététől.

Sokan összetévesztik a rossz emésztést a gyomorégéssel, pedig ezek valójában eltérő állapotok. A gyomorégést, amelynek a tünetei sokkal inkább a nyak, torok vagy mellkas felé irányuló égő érzésben nyilvánulnak meg rendszerint az alacsony gyomorsavszint okozza, amely befolyásolja az ételek megemésztésének és a tápanyagok felszívódásának képességét.

A rossz emésztés kezelése

Mivel a rossz emésztés valójában tünetegyüttes és nem egy tényleges betegség a kezelés rendszerint attól függ, hogy mi okozza a panaszokat, illetve, hogy mennyire súlyosak és milyen régóta állnak fenn a tünetek. Sok betegnek nincs szüksége orvosi kezelésre és rendszerint képesek enyhíteni tüneteiket egyszerű életmódbeli változtatásokkal [3], pl. a panaszt kiváltó ételek elkerülésével, az ételek lassúbb elfogyasztásával és a dohányzás, alkoholfogyasztás és a késő esti étkezés csökkentésével [4]. Egyes rossz emésztésű emberek savlekötőket szednek tüneteik enyhítésére, a savlekötők azonban rendszerint nem segítenek, mivel ezek a fokozott gyomorsavtermelést és a gyomorégés kezelik és a rossz emésztést viszont nem.

Azoknak, akiknek gyakran előforduló súlyosabb tüneteik vannak az orvos felírhat olyan gyógyszereket, amelyek megtámogathatják a gyomor mindennapos működését. A természetesebb és holisztikusabb megközelítés hívei e helyett inkább gyógynövény- vagy enzimkészítményt szednek [5, 6].

Devigest a rossz emésztés kezelésében

A Devigest több mint 17 koncentrált emésztőenzim és egyéb aktív összetevő kombinációjából áll, amelyek segítenek, amikor a szervezetben alacsony az emésztőenzimek szintje. A készítmény tartalmaz többek között bromelaint, proteázt, dipeptidilt, alfa-galaktozidázt, lipázt, glükoamilázt, laktázt, cellulázt, xilanázt, szemicellulázt, amelyek segítik a fehérjék, keményítők, cukrok, zsírok, összetett szénhidrátok, növényi anyagok, tej, glutén sőt még az ételszínezékek és tartósítószerek megemésztését is. Ezek az enzimek hatékonyan lebontanak minden ételfajtát és megszűntethetik a rossz emésztés okait, míg a B. subtilis probiotikum segít helyreállítani az emésztőrendszer egyensúlyát.

Fontos megjegyezni, hogy a Devigest segít lebontani olyan termékeket is mint pl. a tejtermékek és a glutén, amelyek gyakran a rossz emésztés kiváltói lehetnek sok ember esetében [7–9]. Ezenfelül számos összetevővel kapcsolatos tapasztalatok bizonyítottan igazolják ennek a nagy hatású keveréknek a hatékonyságát. Egy klinikai vizsgálatban egy bromelaint és bikarbonátot (a Devigestben megtalálható összetevőket) tartalmazó táplálékkiegészítő a betegek 68%-ánál enyhítette a rossz emésztés tüneteit [10]. Egy másik vizsgálatban a Devigestben megtalálható enzimek közül négyet tartalmazó keverék 90%-ban hatásosnak bizonyult a rossz emésztésben szenvedő betegek étvágytalanságának, hasi felfúvódásának, büfögésének, hasmenésének, hasfájásának és gyomorégésének kezelésében [11]. A Devigest alfa-galaktozidázt (a Beano® nevű termék aktív hatóanyaga) is tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy nagymértékben enyhíti a bab- és borsófélékből, zöld leveles és egyéb zöldségekből álló egészséges étrend okozta tüneteket a rossz emésztéssel küzdő embereknél [12].

Mitől más a Devigest?

Egyéb emésztést támogató készítményekkel szemben a Devigest egyedülálló keveréke szélesebb spektrummal rendelkezik és több mint 17 féle koncentrált emésztőenzimeket és más hatóanyagokat tartalmaz; ezáltal a fogyasztónak elegendő egyetlen tablettát bevennie étkezés előtt, több különböző pirula helyett. Klinikai vizsgálatok a Devigest szedéséből adódó semmilyen mellékhatást nem mutattak ki. Az enzimkészítményt nagy mennyiségben fogyasztó betegekkel végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a készítmény nem toxikus.

Míg a legtöbb ember élete során valamikor tapasztal rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket, vannak olyanok is, akik nap mint nap szenvednek ettől. A krónikus tünetekkel rendelkezők számára, akik enyhülést keresnek panaszaikra a Devigest nagyszerű alternatívát jelenthet a gyógyszerekkel szemben.

Referenciák

 1. Lasser RB, Bond JH, Levitt MD. The role of intestinal gas in functional abdominal pain. N Engl J Med. 1975;293:524-26.
 2. Dodds WJ, Hogan WJ, Helm JF, et al Pathogenesis of reflux esophagitis. Gastroenterology. 1981;81:376-94.
 3. Pelto L, Isolauri E, Lilius EM, et al. Probiotic bacteria down-regulate the milk-induced inflammatory response in milk-hypersensitive subjects but have an immunostimulatory effect in healthy subjects. Clin Exp Allergy. 1998;28:  1474-9.
 4. Suarez F, Levitt MD, Adshead J, Barkin JS. Pancreatic supplements reduce symptomatic response of healthy subjects to a high fat meal. Dig Dis Sci. 1999;44:1317-21.
 5. Schulz V, Hänsel R, Tyler VE. Rational Phytotherapy: A Physician’s Guide to Herbal Medicine. 3rd ed, Berlin: Springer. 1998;168-73.
 6. Mayron LW. Portals of entry: A review. Ann Allergy. 1978;40:399-405.
 7. Walker WA, Isselbacher KJ. Uptake and transport of macro-molecules by the intestine. Possible role in clinical disorders. Gastroenterology. 1974;67:531-50.
 8. Pelto L, Salminen PL, Lilius E-M, et al. Milk hypersensitivity—key to poorly defined gastrointestinal symptoms in adults. Allergy. 1998;53:307-10.
 9. Bahna SL. Management of food allergies. Ann Allergy. 1984;53:678-82.
 10. Pellicano R, Strona S, Simondi D, Reggiani S, Pallavicino F, Sguazzini C, Bonagura AG, Rizzetto M, Astegiano M. Benefit of dietary integrators for treating functional dyspepsia: a prospective pilot study. Minerva Gastroenterol Dietol. 2009 Sep;55(3):227-35.
 11. Ran ZH, Yuan YZ, Li ZS, Wang JY, Zong CH, Xie WF, et al. The efficacy of Combizym in the treatment of Chinese patients with dyspepsia: a multicenter, randomized, placebo-controlled and cross-over study: Shanghai Combizym Clinical Cooperative Group. J Dig Dis. 2009 Feb;10(1):41-8.
 12. Levine B, Weisman S. Enzyme replacement as an effective treatment for the common symptoms of complex carbohydrate intolerance. Nutr Clin Care. 2004 Apr-Jun;7(2):75-81.