Remuatoid Artritisz (RA)

Új remények az RA-ban szenvedők számára

Kéz röntgenképe

A REUMATOID ARTRITISZ (RA) fájdalmas és legyengítő hatású ízületi betegség, amely a lakosság mintegy 1%-át érinti (2005-ben kb. 1,3 millió felnőttet érintett csak az Egyesült Államokban). Rendszerint 40 éves kor fölött „sújt le“ és legalább kétszer olyan gyakori a nőknél mint a férfiaknál [1]. Az Egyesült Államok Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központja (CDC) szerint a REUMATOID ARTRITISZes betegek életminősége gyakran negatívan érintett, mivel az elszenvedett fájdalmak és mozgáskorlátozottság kihatással van munkájukra, szabadidős tevékenységeikre és társasági életükre.

Az RA egy krónikus betegség, ezért meghatározatlan ideig fennállhat. Gyakori fellobbanásokkal, különösen a betegség súlyosabb formájában szenvedő páciensek esetében. A REUMATOID ARTRITISZes betegek mintegy 10%-a rokkanttá válik és képtelen önállóan enni, mosakodni vagy öltözködni [2]. Az RA nem gyógyítható, és a fizikoterápiából, gyógyszerek alkalmazásából sőt néha műtétekből álló élethosszig tartó kezelések nem mindig hatásosak [3].

Most azonban a Neprinol új reményt nyújthat a REUMATOID ARTRITISZben szenvedők számára. Erről a természetes, biztonságos és hatékony táplálékkiegészítőről kimutatták az egyik táplálkozási vizsgálatban, hogy csökkentette egy RA-ban szenvedő beteg tüneteit és elősegítette a gyógyulását [4]. Ez a készítmény számos vértisztító enzim (nattokináz, szerratiopeptidáz, valamint bromelain-, papain- és rutinkeverék) kombinációjából áll, és nem csak a gyógyulást gyorsíthatja fel, hanem az RA-sok életminőségét is képes javítani.

A REUMATOID ARTRITISZ és az irányíthatatlan immunrendszer

A betegség sikeres kezeléséhez először is kialakulásának módját kell megérteni. Habár sokat vitatkoznak azzal kapcsolatban, hogy mi is válthatja ki, és pontos oka sem ismert, a REUMATOID ARTRITISZt autoimmun betegségnek tartják (ez különbözteti meg az RA-t egyéb artritiszektől, mint például a csont-ízületi kopás vagy a degeneratív csontbetegség) [5]. Az autoimmun betegség esetében az immunrendszer – amely rendszerint az olyan idegen behatolóktól védi szervezetünket, mint a baktériumok és vírusok – „ellenségként“ érzékeli a szervezet saját egészséges sejtjeit és szöveteit és megtámadja azokat.

REUMATOID ARTRITISZben az immunrendszer az ízületeket beborító és védő sejtréteget támadja meg, ami fájdalomhoz, gyulladáshoz és hosszú távú ízületi károsodáshoz vezet. A kéz-, csukló-, könyök-, térd-, boka-, és/vagy lábízületek közül egy vagy több mindig érintett, de a nagyobb ízületek, mint pl. a váll, csípő vagy állkapocsízület is érintve lehetnek. A jellegzetes tünetek közé tartoznak a merevség, gyulladás, fájdalom, és néha csomók (kemény dudorok) is kialakulhatnak az érintett ízületen vagy a közelében. Mivel a REUMATOID ARTRITISZ szisztémás (vagyis az egész szervezete érintő) betegség megtámadhatja a bőrt, tüdőt, veséket, ereket és a test egyéb részeit is, ami a tünetek széles skáláját eredményezi [1].

Az RA kezelése gyakran csupán a test egyetlen területét vagyis a betegség egyetlen aspektusát célozza meg. Például számos kezelés célja csupán a fájdalom csillapítása, anélkül, hogy kihatással lenne az RA által okozott hosszú távú szöveti roncsolásra. Más gyógyszerek, mint amilyen például a metotrexát hatékonyan meggátolják ugyan ezt a roncsolási folyamatot, de a fájdalmat nem csökkentik, ugyanakkor rendkívül toxikusak [3]. A Neprinol oly nagy mértékű hatékonyságának oka az, hogy többféle enzimet tartalmaz, amelyek a betegség forrását célozzák meg, vagyis az RA-ban tapasztalható számos rendellenes immunválaszt, a gyulladást, a szöveti hegesedést és a túlzott immunreakciót is beleértve [7,8].

Hogyan csökkenti a Neprinol az RA tüneteit?

1. A Neprinol lebontja a fibrint és a hegszövetet

Az RA által megtámadott ízületekben heghez hasonló elváltozások lépnek fel. Granuláris szövet alakul ki, amely olyan túlzott mennyiségben jelenlévő kemény, nem oldható fehérjéket tartalmaz mint a fibrin és a kollagén, és amelyek védő, hálószerű struktúrát alkotnak a seb körül. A fibrin ezenkívül jellemzően megtalálható a REUMATOID ARTRITISZes ízületekben és csomókban is [5, 8]. Az immunrendszer rendes körülmények között, akkor „gyűjti be“ a fibrint, amikor valamilyen seb alakul ki. A fibrin felhalmozódik a megsebzett terület környékén vérrögöket, majd varasodást hozva létre, megakadályozva a további vérzést, megvédve a sebet és elindítva a sebgyógyulás folyamatát. Mindemellett REUMATOID ARTRITISZben a túlműködő immunrendszer nem megfelelően kialakított hegszövetet hoz létre, gyakran elhalt szövettel a közepén, amely hozzájárul a betegség fellobbanásához, fájdalmat okoz az ízületekre gyakorolt nyomás miatt, illetve gátolja az ízület mozgékonyságát [5].

A Neprinol AFD (Advanced Fibrin Defense = Magas szintű fibrinvédelem) szájon át szedve hatékonyan csökkenti a vérben található fibrinmennyiséget [9], ami annyit jelent, hogy az immunrendszer kevesebb fibrint tud majd „begyűjteni“ a begyulladt ízületekbe, és ily módon csökkent az RA-s hegszövet kialakulás. Ezenkívül kimutatták, hogy a Neprinol proteolitikus enzimjei (az erőteljes hatású vérrögoldó nattokinázt [10], fibrinlebontó bromelaint [11] és szerrapeptázt is beleértve) tulajdonképpen lebontják a már létező hegszövetet, potenciálisan helyreállítva bizonyos mozgástartományokat és a motilitást a hegszövetek által „leblokkolt “ ízületű betegeknél. A Neprinol enzimjei a fibrintermelést is lelassítják a szervezetben és gátolják a plazminogénaktivátor-gátló1 (PAI-1) aktivitását, amely a szervezet legfőbb vérrög lebontó aktivátora [12, 13,14]. Mindent egybevetve a Neprinol enzimjei nem csupán lebontják az RA-hoz kapcsolódó fibrint és hegszövetet, hanem stimulálják a szervezet saját természetes „heglebontó“ rendszerét is, csökkentve egyben a vér fibrinellátását is.

2. A Neprinol enzimjei tisztítják a vért

A keringő immunkomplexek (circulating immun complexes –CIC) olyan több molekulából álló (antitesteket és antigéneket tartalmazó) csoportok, amelyek rendszerint a fertőzésre adott válaszként alakulnak, és rendes körülmények között kiürülnek a szervezetből. REUMATOID ARTRITISZben azonban ezek a komplexek a szervezetben maradnak és felhalmozódnak a vérben, illetve lerakódhatnak a gyulladt szövetekben [5]. A CIC komplexek lényegében autoimmun reakciót váltanak ki mindenhol, ahol csak lerakódnak. Bizonyított tény, hogy CIC komplexek vezetnek az RA szinovitisz kialakulásához és a fibrin aktiválásával (a citrullináció néven ismert folyamat révén, amelynek a leírása az alábbi 3. részben található meg) hozzájárulnak a gyulladásos láncreakcióhoz [15, 16].

A Neprinol – a nattokinázt, szerrapeptázt, rutint, papaint és bromelaint is magába foglaló – természetes enzimkollekciója nem csupán feloldja a fibrint és a vérrögöket, hanem egyben eltávolítja a véráramból ezeket a káros CIC komplexeket, csakúgy mint a vérben található többi toxint, vírust, baktériumot, hulladékanyagot és elhalt sejtekből álló szövettörmeléket. Következésképpen a Neprinol enzimjei, pl. a rutin csillapítják a gyulladást, javítva a keringést, fokozva az energiafelhasználás hatékonyságát és csökkentve a fáradtságot, azáltal, hogy kitisztítják a vérből a toxinokat [17].

3. A Neprinol gátolja a gyulladást

A gyulladás képezi a REUMATOID ARTRITISZ gyökerét, és ahhoz, hogy megértsük a betegség előrehaladását a legegyszerűbb, ha elképzelünk egy körkörös reakciót, amely önmagát táplálja (lásd az alábbi ábrát), fenntartva a gyulladásos folyamatot és új láncreakciókat váltva ki a test más részeiben [18]. Egy kulcsfontosságú kémiai lépés ebben a ciklusban az úgynevezett citrullináció [15,16], ami egy adott fehérje speciális kémiai átváltozását jelöli, melynek eredményeképpen a fehérje struktúrája és működése megváltozik. Sajátságos módon, a fibrinogén és II. típusú kollagén citrullinációja CIC komplexek kialakulását segíti elő, ami fenntartja a gyulladásos láncreakciót [19]. A REUMATOID ARTRITISZes betegeknél a citrullinált fehérje ellenes antitest (ACPA) teszt gyakran pozitív, és az ACPA antitestek jelenléte rendszerint egy sokkal agresszívabb betegség progresszió előjele [20, 21].

Mindemellett nem csupán a citrullinált fehérjék jelenléte okozza a gyulladást, mivel ezek a fehérjék rendszerint kiürülnek a szervezetből. Az ACPA antitestek egyedülálló mintázata ugyanakkor immunkomplexek (CIC) kialakulásához vezet a vérben [22-24]. Amint a 2. pontban fentebb láthattuk, a Neprinol erőteljes enzimkollekciója lebontja ezeket a komplexeket, megszakítva az ördögi kört. Különösen a nattoból, egy japán „superfood“-ból származó proteolitikus enzim, a nattokináz gátolja ezt a gyulladásos kaszkádot és rövidíti le a gyógyulási folyamatot.

Ez az ábra [18] a REUMATOID ARTRITISZ (RA) gyulladásos ciklusának autoimmun alapját illusztrálja. A Neprinol enzimjei hatékonyan avatkoznak be a gyulladásos ciklus 1. stádiumában (az elhalt sejttörmelék eltávolítása), a 2. stádiumban (a citrullináló enzimek felszabadulásának gátlása az elhalt sejtekből), a 3. és 4. stádiumban (a CIC komplexek eltávolítása a véráramból), és még az 5. stádiumban is (meggátolják a granulociták és más gyulladásos sejtek „összegyűjtését“ [25]).

A Neprinol ily módon nem csak az RA tüneteinek enyhülése és a gyógyulási folyamat felgyorsítása irányában hat – a hegszövet és fibrin lebontása és a vér megtisztítása révén –, hanem egyben blokkolja a gyulladásos ciklus mind az öt stádiumát.

Referenciák

 1. Helmick CG, Felson DT, Lawrence RC, et al. for the National Arthritis Data Workgroup. Estimates of the prevalence of arthritis and other rheumatic conditions in the United States: Part I. Arthritis Rheum. 2008;58(1): 15–25.
 2. Centers for Disease Control and Prevention. REUMATOID ARTRITISZ . http://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid.htm
 3. Yazici Y. Treatment of REUMATOID ARTRITISZ : We are getting there. Lancet. 2009;374:178-180.
 4. Bannock, L. The end of heart disease and arthritis. The Doctors’ Prescription for Healthy Living. Arthur Andrew Medical.
 5. Imboden, JB. The immunopathogenesis of REUMATOID ARTRITISZ annual review of pathology. Mechanisms of Disease. 2009;4:417-434.
 6. Meletis CD, Barker JE. Therapeutic enzymes: using the body's helpers as healers. Alt Comp Ther. 2005;74-77.
 7. Ransberger K. Enzyme treatment of immune complex diseases. Arthritis Rheuma. 1986;8:16-19.
 8. García-Patos V. Rheumatoid nodules: causes and treatments. Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery.2007;26(2):100-107.
 9. Hsia CH, Shen MC, Lin JS, et al. Nattokináz decreases plasma levels of fibrinogen, factor VII, and factor VIII in human subjects. Nutr Res. 2009;29(3):190-196.
 10. Sumi H, Hamada H, Tsushima H, et al. A novel fibrinolytic enzyme (Nattokináz) in the vegetable cheese natto; a typical and popular soybean food in the Japanese diet. Experientia. 1987;43:1110-1111.
 11. Pirotta F, de Giuli-Morghen C. Bromelain: anti-inflammatory and serum fibrinolytic activity after oral administration in the rat. Drugs Exp Clin Res. 1978;4:1-20.
 12. Urano T, Ihara H, Umemura K, et al. The profibrinolytic enzyme subtilisin NAT purified from Bacillus subtilis cleaves and inactivates plasminogen activator inhibitor type 1. J Biol Chem. 2001;276(27):24690-24696.
 13. Pais E, Alexy T, Holsworth RE Jr, Meise HJ. Effects of Nattokináz, a pro-fibrinolytic enzyme, on red blood cell aggregation and whole blood viscosity. Clin Hemorheol Microcirc. 2006;35:13-142.
 14. Sumi H, Hamada H, Nakanishi K, Hiratani H. Enhancement of the fibrinolytic activity in plasma by oral administration of Nattokináz. Acta Haematol. 1990;84:139-143.
 15. Vossenaar ER, Van Venrooij WJ. Citrullinated proteins: sparks that may ignite the fire in REUMATOID ARTRITISZ . Arthritis Res Ther. 2004;6:107-111.
 16. Vossenaar ER, Zendman AJ, Van Venrooij WJ. Citrullination, a possible functional link between susceptibility genes and REUMATOID ARTRITISZ . Arthritis Res Ther. 2004;6:1-5.
 17. SC Bae, WJ Jung, EJ Lee, R Yu et al.Effects of antioxidant supplements intervention on the level of plasma inflammatory molecules and disease severity of REUMATOID ARTRITISZ patients.J American College of Nutrition. 2009;28(1):56-62.
 18. van Venrooij WJ, and Pruijn GJM.An important step towards completing the REUMATOID ARTRITISZ cycle. Arthritis Research & Therapy. 2008;10:117
 19. Zhao X, Okeke NL, Sharpe O, Batliwalla FM, Lee AT, Ho PP, Tomooka BH, Gregersen PK, Robinson WH. Circulating immune complexes contain citrullinated fibrinogen in REUMATOID ARTRITISZ . Arthritis Res Ther. 2008;10:R94.
 20. Kastbom A, Strandberg G, Lindroos A, et al. Anti-CCP antibody test predicts the disease course during 3 years in early REUMATOID ARTRITISZ (the Swedish TIRA project). Ann Rheum Dis. 2004;63:1085-1089.
 21. van der Helm-van Mil AH, Verpoort KN, Breedveld FC, et al. Antibodies to citrullinated proteins and differences in clinical progression of REUMATOID ARTRITISZ . Arthritis Res Ther. 2005;7:R949-58.
 22. Wegner N, Lundberg K, Kinloch A, Fisher B, Malmström V, Feldmann M, Venables PJ.Autoimmunity to specific citrullinated proteins gives the first clues to the etiology of REUMATOID ARTRITISZ . Immunol Reviews.2010;233(1):34-54.
 23. Masson-Bessière C, Sebbag M, Girbal-Neuhauser E, Nogueira L, Vincent C, Senshu T, Serre G: The major synovial targets of the REUMATOID ARTRITISZ -specific antifilaggrin autoantibodies are deiminated forms of the alpha- and beta-chains of fibrin. J Immunol. 2001;166:4177-4184.
 24. van Gaalen F, Ioan-Facsinay A, Huizinga TW, Toes RE. The devil in the details: the emerging role of anticitrulline autoimmunity in REUMATOID ARTRITISZ . J Immunol. 2005;175:5575-5580.
 25. Fitzhugh DJ, Shan S, Dewhirst MW et al. Bromelain treatment decreases neutrophil migration to sites of inflammation. Clin Immunol. 2008;128:66-74.