Mélyvénás trombózis

A Neprinol megakadályozza az alvadási folyamatot

Mélyvénás trombózis

A mélyvénás trombózis (DVT) trombusoknak is nevezett vérrögök kialakulása egy mélyen fekvő vénában. A mélyvénás trombózis leggyakrabban a lábak vénáját érinti, ritkában a karokét. A tipikus tünetek közé tartoznak az érintett végtag duzzanata, fájdalma és kipirulása. A végtag hosszú távú duzzanata és nehézségérzése feltehetően a végtagi vénabillentyűk károsodása miatt következik be. A DVT-t lehetséges szövődményei miatt jellemzően sürgősségi állapotnak tekintik. A leggyakoribb szövődmény a trombus leszakadása, amely a tüdőbe vándorol és a tüdőembólia néven ismert állapotot hozza létre. Statisztikai adatok szerint mintegy 600 000 kórházba utalás történik évente az Egyesült Államokban mélyvénás trombózis miatt. A DVT halálozási arányát közvetlenül a masszív tüdőembóliás epizódoknak tulajdonítják, amelyek évente mintegy 300 000 esetben vezetnek halálhoz [1].

A mélyvénás trombózis okai

Van több tényező, amely DVT-t okozhat, amelyek közül az egyik viszont sokkal gyakoribb mint gondolnánk. A '90-es évek végén hírek tudósítottak arról, hogy milyen gyakori a DVT kialakulása a nagy távolságú repülőutak utasainál és pilótáinál. Nyilvánvalóvá vált, hogy még a teljesen egészséges felnőtteknél is kialakulhat DVT olyan esetekben, amikor hosszú ideig nem használja a lábizmait és egyben dehidrált állapotban is van; mindez a nagy távolságú repülőutakra jellemző. Az utóbbi időben felismerték a DVT kialakulásának kockázatát a számítógép előtt történő hosszas ülést követően is, amit 'e-trombózisnak' neveztek el [2]. Richard Beasley az új-zélandi Orvosi Kutatási Intézet (Medical Research Institute of New Zealand) lefolytatott egy klinikai vizsgálatot, amelyben kimutatták, hogy azoknál az emberek, aki hosszú ideig ülnek a számítógép előtt munkájukból és/vagy szórakozásból kifolyólag megnő a DVT kialakulásának kockázata. Ez természetesen a mozgás nélküli időszakok hosszától és gyakoriságától is függ [3 4].

A mélyvénás trombózis és a véralvadás

A három tényező, amely befolyásolhatja a vérrögök kialakulását a „beteg“ érfal, a besűrűsödött vér és a csökkent véráramlás. A mozdulatlan végtagon létrehozhatnak egy olyan forgatókönyvet, amelyben lecsökken az alsó végtagok véráramlása, ami fokozza a trombus kialakulásának kockázatát. Az izmok összehúzódása és megnyúlása olyan egyszerű mozgás által mint a felállás és járkálás fokozza az alsó végtagok véráramlást és megelőzheti mindezt. Így arra a következtetésre jutottak, hogy hasznos lehet a DVT megelőzésében a hosszú távú repülőutakon, ha az ember időnként feláll és sétálgat egy kicsit repülés alatt [4]. Ugyanezt ajánlják azoknak az embereknek is, akik hosszú időt töltenek az íróasztalnál. Azoknál a sebészeti osztályokon fekvő betegeknél, akik nem tudnak lábra állni, hasonló eredményt próbálnak elérni levegővel töltött párnák használatával, amelyeket a lábak köré helyeznek fel és felváltva felfújnak és leeresztenek, ami képes a véráramlást akár 500%-osan is fokozni [5].

A mélyvénás trombózis kezelése és a véralvadás

Azon emberek számára, akiknél nagy a vérrögösödés kockázata, vagy akiknek régebben már volt valamilyen trombózisuk, rendelkezésre áll néhány megelőző kezelési lehetőség. Ezek a lehetőségek az egyszerű életmód váltástól a sebészi beavatkozásig terjednek ki; mindemellett a leggyakrabban a vérhígító kezelést alkalmazzák, olyan gyógyszerekkel mint pl. a plavix, coumadin vagy a naponta szedett aszpirin [6]. Azok számára, akik ennél természetesebb lehetőséget szeretnének, számos orvos és természetgyógyász bizonyos enzimes táplálékkiegészítőt javasol, pl. Neprinolt.

Miként segíthet a Neprinol a mélyvénás trombózisban

A Neprinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely nagy adagban tartalmaz nattokinázt, valamint szerrapeptázt, rutint, papaint, bromelaint és egyéb fehérjelebontó enzimeket. A nattokináz egy népszerű japán erjesztett szójaételből kivont enzim [7], a szerrapeptáz a selyemhernyókból származó enzim [10], a többi enzim pedig gyümölcsökből származik, mint pl. az ananász és papaya, illetve egyéb, mikrobiális forrásokból [8–11]. A Neprinol összeállításakor a gyulladás csökkentését, a toxinok és szövettörmelék eltávolítását a szervezetből, és az immunrendszer szabályozását, továbbá a fibrin nevű fehérje lebontását célozták meg.

A fibrin a véralvadásban és a hegszövet kialakításában játszik főszerepet a szervezetben. A Neprinol szedésével csökkenthető a trombus kialakulásának kockázata a vérben levő alvadási tényezők csökkentésével, a fibrint is beleértve [12]. Az alvadási folyamat során a fibrinogén fibrinné alakul át a májban, így ha kevesebb fibrin áll rendelkezésre, a szervezet nem tud annyi hegszövetet létrehozni. Ez segít szabályozni a káros gyulladásokat és a véralvadást is [13, 14].

A Neprinol 100%-ban természetes és vizsgálatok szerint kevés mellékhatása van vagy egyáltalán nincs, ami által ez a táplálékkiegészítő a receptre felírt DVT ellenes gyógyszerek népszerű alternatívája lett.

Referenciák

 1. Tapson VF. Acute pulmonary embolism. N Engl J Med. Mar 6 2008;358(10):1037-52.
 2. Beasley R, Raymond N, Hill S, Nowitz M, Hughes R. eThrombosis: the 21st century variant of venous thromboembolism associated with immobility. Eur Respir J. 2003;21:374–6.
 3. Homans J. Thrombosis of the deep leg veins due to prolonged sitting. N Engl J Med. 1954;250:148–9.
 4. Ferrari E, Chevallier T, Chapelier A, Baudouy M. Travel as a risk factor for venous thromboembolic disease: a case control study. Chest. 1999;115:440–4.
 5. Alikhan R, Cohen AT, Combe S, Samama MM, Desjardins L, Eldor A, et al. Risk factors for venous thromboembolism in hospitalized patients with acute medical illness: analysis of the MEDENOX Study. Arch Intern Med. May 10 2004;164(9):963-8.
 6. Büller HR, Davidson BL, Decousus H, Gallus A, Gent M, Piovella F. Fondaparinux or enoxaparin for the initial treatment of symptomatic deep venous thrombosis: a randomized trial. Ann Intern Med. Jun 1 2004;140(11):867-73.
 7. Fujita M, Hong K, Ito Y, Fujii R, Kariya K, Nishimuro S. Thrombolytic effect of Nattokináz on a chemically induced thrombosis model in rat. Biol Pharm Bull. 1995;18:1387-1391.
 8. Mazzone A, Catalani M, Costanzo M, Drusian A, Mandoli A, Russo S, Guarini E, Vesperini G. Evaluation of Serratia peptidase in acute or chronic inflammation of otorhinolaryngology pathology: A multicentre, doubleblind, randomized trial versus placebo. J Int Med Res. 1990;18:379-388.
 9. Maurer HR. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cell Mol Life Sci. 2001;58:1234-1245.
 10. Cruz T, Galvez J, Ocete MA, et al. Oral administration of rutoside can ameliorate inflammatory bowel disease in rats. Life Sci. 1998;62:687-95.
 11. Ihantola-Vormisto A, Summanen J, Kankaanranta H, et al. Anti-inflammatory activity of extracts from leaves of Phyllanthus emblica. Planta Med 1997;63:518-24.
 12. Hsia CH, Shen MC, Lin JS, Wen YK, Hwang KL, Cham TM, Yang NC. Nattokináz decreases plasma levels of fibrinogen, factor VII, and factor VIII in human subjects. Nutr Res. 2009;29(3):190-196.
 13. Fujita M, Hong K, Ito Y, Fujii R, Kariya K, Nishimuro S. Thrombolytic effect of Nattokináz on a chemically induced thrombosis model in rat. Biol Pharm Bull. 1995;18(10):1387-1391.
 14. Sumi H, Hamada H, Nakanishi K, Hiratani H. Enhancement of the fibrinolytic activity in plasma by oral administration of Nattokináz. Acta Haematol. 1990;84(3):139-143.