Magas koleszterinszint
Koleszterin, étrend és egészség
A koleszterin a szervezet által természetszerűleg termelt zsírszerű anyag, amelyet az a sejtmembránok felépítésében, a D-vitamin és egyes hormonok előállításában és az epeváladék termelésében használ fel. Annak ellenére, hogy hasznos anyag, a túl magas koleszterinszintek komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A koleszterintöbblet felhalmozódhat az artériák falában, leszűkítve az erek átmérőjét, az ateroszklerózisként (érelmeszesedésként) ismert állapothoz vezetve. Amikor ez bekövetkezik a véráramlás lelassul, és ezáltal csökkentett mértékben képes tápanyagokat és oxigént szállítani a sejtekhez, illetve elszállítani onnan a hulladékanyagot.
A magas vérkoleszterin- illetve egyéb zsír- (pl. triglicerid) szintekkel összefüggésbe hozzák szív- és érrendszeri betegségek, pl. a sztrók és szívroham kialakulását [1]. Tulajdonképpen, kutatások alapján végzett becslések szerint a teljes szérum koleszterinszint 1%-kal történő csökkentése 2–3%-kal csökkenti a szívkoszúrér betegség kockázatát [2]. A koleszterinszint csökkentésének egyik jelentős módja az étrend. Mindemellett klinikai kutatások kimutatták, hogy a Devigesthez és Neprinolhoz hasonló enzimes táplálékkiegészítők megadhatják szükséges „lökést“a szervezet számára a koleszterintöbblet lebontásához és kitakarításához a véráramból.
Emésztőenzimek és koleszterin – Devigest
A szervezet természetes módon számos enzimet termel, a szénhidrátok, fehérjék és zsírok lebontásához, de amint idősödünk ez az enzimtermelés jelentős mértékben lecsökken. A fontos emésztőenzimek alacsony szintje miatt idővel emésztési problémák jelentkezhetnek, sőt megemelkedhet a koleszterinszint is.
A Devigest széles spektrumú emésztőenzimek nagy hatású, koncentrált keveréke, amely enzimek közül számos képes csökkenteni a magas koleszterinszinteket. Például az amiláz és a glükoamiláz a keményítő megemésztését támogatják, ami segíthet megbirkózni a vérzsír problémákkal. Egy 2011-es vizsgálat szerint a keményítő nagyobb arányú megemésztése korrigálja a zsírok szérumszinjét, a zsíranyagcseréhez kapcsolódó gének aktivitásának és kifejeződésének felülregulációja révén [3].
A zsíremésztő enzim, a lipáz a Devigest készítmény egy másik fontos komponense. A lipáz felgyorsítja a zsírok zsírsavakra és glicerolra történő lebontását. Az emésztőenzimek képesek jótékony tápanyagokra lebontani az ételeinkben található koleszterint. Következésképpen minél több emésztőenzimet veszünk be annál kevesebb emésztetlen koleszterin kerül a vérkeringésünkbe. Kutatások kimutatták, hogy amikor a természetes lipáz aktivitása csökkent a vértrigliceridszintje megemelkedik, a 'jótékony' HDL (nagy sűrűségű lipoprotein)-koleszterinszintje pedig csökken, ami jelentős mértékben megnöveli a szívkoszorúér betegségek kialakulásának kockázatát. Bebizonyosodott azonban, hogy a lipáz aktivitás fokozásával javítani lehet ennek a veszélyes zsírnak a „profilját“ megvédve ezáltal a szervezetet az ateroszklerózis (érelmeszesedés) kialakulásától [4].
Szisztémás enzimek és a szív-érrendszer egészsége – Neprinol
Miközben a Devigestben található emésztőenzimek az emésztőrendszerben csökkentik a koleszterinszintet, a Neprinol enzimjei a véráramban hivatottak „megtámadni“ a koleszterint.
A Neprinol egyik fő enzimje a nattokináz, amelyet a nattonak nevezett erjesztett szójababételből állítanak elő. Számos embereken és állatokon végzett klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy a nattokináz egyaránt csökkenti az össz- és a „rossz“ LDL-koleszterinszintet [5–8]. A zsírkoncentráció csökkenése a vérszérumban a nattokináz LDL-oxidációra és zsíranyagcserére tett hatásának tulajdonítható [5,6]
Az ananászból kivon enzimről, a bromelainról is bebizonyosodott, hogy a koleszterin- és trigliceridek plazmaszintjét egyaránt csökkenti. Az egyik klinikai vizsgálatban a bromelain átlagban 17%-kal csökkentette egészséges önkéntes férfi alanyok plazma koleszterinszintjét, a trigliceridszinteket pedig 31%-kal [9].
A Neprinol egy másik hasznos enzimje a szerrapeptáz, amelyet a természetben a selyemhernyók állítanak elő [10]. Dr. Hans Nieper,egy német kardiológus az elsők között vizsgálta és használta a szerrapeptázt az ateroszklerózis (érelmeszesedés) kezelésében. Azt tapasztalta, hogy proteolitikus (fehérjeoldó) tulajdonságai révén a szerrapeptáz fokozatosan képes volt lebontani az artériákat megkeményítő és beszűkítő ateroszklerotikus plakkokat. A szerrapeptáz a gyulladást is megcélozza, meggátolva a koleszterin és az artériás falak, plakk lerakódását megelőző szabad gyökök okozta károsodását.
A nattokináz, bromelain, szerrapeptáz és lipáz erőteljes szívvédő hatását a papain, rutin, amla és gombaproteázok többoldalú képességeivel kombinálva alkottuk meg a Neprinol egyedülálló összetételét. Egy hiperlipidémiás (magas vérzsírszintes) és magas koleszterinszintes betegnél végzett esettanulmányban a Neprinol rendszeres használata jelentős mértékben csökkentette a koleszterinszinteket. A vizsgálat kezdetén a vértesztek magas triglicerid-, magas koleszterin, magas LDL ('rossz' koleszterin) és alacsony HDL ('jó' koleszterin) szinteket igazoltak. Két hónapos Neprinol szedés után a tesztek enyhe javulást mutattak a triglicerid, koleszterin , LDL és HDL szinteket illetően. Hat hónap szedés után pedig a beteg triglicerid és koleszterin szintjei ismét a normál tartományban voltak [11].
Neprinollal és Devigesttel végzett enzimterápia
A Devigest és Neprinol egészséges és természetes alternatívát nyújt a magas koleszterin- és trigliceridszintek szabályozására, és a szív-és érrendszer általános egészségének fenntartására. Mivel az enzimek lipidcsökkentő hatása meglehetősen különbözik a sztatinok és egyéb gyakran felírt koleszterincsökkentő gyógyszerek hatásától, nem kell aggódni olyan mellékhatások miatt, mint az izomfájdalom és -károsodás, vagy az ideggyógyászati problémák [7, 12]. A Devigest és a Neprinol egyaránt természetes, biztonságos és hatékony koleszterinellenes készítmény. Ezért azok számára, akik új, természetes módon szeretnék szabályozni koleszterinszintjüket az étrendi és életmódbeli változtatásokon túlmenően a Devigest és a Neprinol biztonságos és hatékony választásnak tekinthető.
Referenciák
- Castelli, WP Garrison RJ, Wilson PWF.Incidence of coronary heart disease and lipoprotein cholesterol levels. J Am Med Assoc.1986;256:2835-2838.
- Manson JE, Tosterson H, Ridker PM, et al. The primary prevention of myocardial infarction. N Engl J Med. 1992;326:1406-1416.
- Yin F, Yin Y, Zhang Z, et al. Digestion rate of dietary starch affects the systemic circulation of lipid profiles and lipid metabolism-related gene expression in weaned pigs. Br J Nutr. 201;In Press.
- Tsutsumi K. Lipoprotein Lipase and Atherosclerosis. Curr Vasc Pharmacol. 2003;1:11-17.
- Iwai K, Nakaya N, Kawasaki Y, et al. Antioxidant functions of natto, a kind of fermented soybean: effect on LDL oxidation and lipid metabolism in cholesterol-fed rats. J Agric Food Chem. 2002;50:3597-3601.
- Yokota T, Hattori T, Ohishi H, et al. The effect of antioxidant-containing fraction from fermented soybean on atherosclerosis development in cholesterol-fed rabbits. Lebensm-Wiss Technol. 1996;29:751-755.
- Wu D-J, Lin C-S, Lee M-Y. Lipid-lowering effect of Nattokináz in patients with primary hypercholesterolemia. Acta Cardiol Sin. 2009;25:26-30.
- Ito H, Suzuki T. Effect of oral administration of Nattokináz extract on blood mobility. Society Analyti Bio-Sci. 2002;25(4).
- Barnwell SG. Medical application of bromelain. US patent 5767066. June 16, 1998.
- Sandhya KV, Devi SG, Mathew ST. Quantitation of serrapeptase in formulations by UV method in the microplate format. Curr Drug Deliv. 2008;5(4):303-305.
- Bannock, L. The end of heart disease and arthritis. The Doctors’ Prescription for Healthy Living. Arthur Andrew Medical.
- Mayo Clinic. Statin side effects: Weigh the benefits and risks. http://www.mayoclinic.com/health/statin-side-effects/MY00205. Updated Oct 28, 2010.