Magas koleszterinszint

Koleszterin, étrend és egészség

Futó ember véna rajz

A koleszterin a szervezet által természetszerűleg termelt zsírszerű anyag, amelyet az a sejtmembránok felépítésében, a D-vitamin és egyes hormonok előállításában és az epeváladék termelésében használ fel. Annak ellenére, hogy hasznos anyag, a túl magas koleszterinszintek komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A koleszterintöbblet felhalmozódhat az artériák falában, leszűkítve az erek átmérőjét, az ateroszklerózisként (érelmeszesedésként) ismert állapothoz vezetve. Amikor ez bekövetkezik a véráramlás lelassul, és ezáltal csökkentett mértékben képes tápanyagokat és oxigént szállítani a sejtekhez, illetve elszállítani onnan a hulladékanyagot.

A magas vérkoleszterin- illetve egyéb zsír- (pl. triglicerid) szintekkel összefüggésbe hozzák szív- és érrendszeri betegségek, pl. a sztrók és szívroham kialakulását [1]. Tulajdonképpen, kutatások alapján végzett becslések szerint a teljes szérum koleszterinszint 1%-kal történő csökkentése 2–3%-kal csökkenti a szívkoszúrér betegség kockázatát [2]. A koleszterinszint csökkentésének egyik jelentős módja az étrend. Mindemellett klinikai kutatások kimutatták, hogy a Devigesthez és Neprinolhoz hasonló enzimes táplálékkiegészítők megadhatják szükséges „lökést“a szervezet számára a koleszterintöbblet lebontásához és kitakarításához a véráramból.

Emésztőenzimek és koleszterin – Devigest

A szervezet természetes módon számos enzimet termel, a szénhidrátok, fehérjék és zsírok lebontásához, de amint idősödünk ez az enzimtermelés jelentős mértékben lecsökken. A fontos emésztőenzimek alacsony szintje miatt idővel emésztési problémák jelentkezhetnek, sőt megemelkedhet a koleszterinszint is.

A Devigest széles spektrumú emésztőenzimek nagy hatású, koncentrált keveréke, amely enzimek közül számos képes csökkenteni a magas koleszterinszinteket. Például az amiláz és a glükoamiláz a keményítő megemésztését támogatják, ami segíthet megbirkózni a vérzsír problémákkal. Egy 2011-es vizsgálat szerint a keményítő nagyobb arányú megemésztése korrigálja a zsírok szérumszinjét, a zsíranyagcseréhez kapcsolódó gének aktivitásának és kifejeződésének felülregulációja révén [3].

A zsíremésztő enzim, a lipáz a Devigest készítmény egy másik fontos komponense. A lipáz felgyorsítja a zsírok zsírsavakra és glicerolra történő lebontását. Az emésztőenzimek képesek jótékony tápanyagokra lebontani az ételeinkben található koleszterint. Következésképpen minél több emésztőenzimet veszünk be annál kevesebb emésztetlen koleszterin kerül a vérkeringésünkbe. Kutatások kimutatták, hogy amikor a természetes lipáz aktivitása csökkent a vértrigliceridszintje megemelkedik, a 'jótékony' HDL (nagy sűrűségű lipoprotein)-koleszterinszintje pedig csökken, ami jelentős mértékben megnöveli a szívkoszorúér betegségek kialakulásának kockázatát. Bebizonyosodott azonban, hogy a lipáz aktivitás fokozásával javítani lehet ennek a veszélyes zsírnak a „profilját“ megvédve ezáltal a szervezetet az ateroszklerózis (érelmeszesedés) kialakulásától [4].

Szisztémás enzimek és a szív-érrendszer egészsége – Neprinol

Miközben a Devigestben található emésztőenzimek az emésztőrendszerben csökkentik a koleszterinszintet, a Neprinol enzimjei a véráramban hivatottak „megtámadni“ a koleszterint.

A Neprinol egyik fő enzimje a nattokináz, amelyet a nattonak nevezett erjesztett szójababételből állítanak elő. Számos embereken és állatokon végzett klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy a nattokináz egyaránt csökkenti az össz- és a „rossz“ LDL-koleszterinszintet [5–8]. A zsírkoncentráció csökkenése a vérszérumban a nattokináz LDL-oxidációra és zsíranyagcserére tett hatásának tulajdonítható [5,6]

Az ananászból kivon enzimről, a bromelainról is bebizonyosodott, hogy a koleszterin- és trigliceridek plazmaszintjét egyaránt csökkenti. Az egyik klinikai vizsgálatban a bromelain átlagban 17%-kal csökkentette egészséges önkéntes férfi alanyok plazma koleszterinszintjét, a trigliceridszinteket pedig 31%-kal [9].

A Neprinol egy másik hasznos enzimje a szerrapeptáz, amelyet a természetben a selyemhernyók állítanak elő [10]. Dr. Hans Nieper,egy német kardiológus az elsők között vizsgálta és használta a szerrapeptázt az ateroszklerózis (érelmeszesedés) kezelésében. Azt tapasztalta, hogy proteolitikus (fehérjeoldó) tulajdonságai révén a szerrapeptáz fokozatosan képes volt lebontani az artériákat megkeményítő és beszűkítő ateroszklerotikus plakkokat. A szerrapeptáz a gyulladást is megcélozza, meggátolva a koleszterin és az artériás falak, plakk lerakódását megelőző szabad gyökök okozta károsodását.

A nattokináz, bromelain, szerrapeptáz és lipáz erőteljes szívvédő hatását a papain, rutin, amla és gombaproteázok többoldalú képességeivel kombinálva alkottuk meg a Neprinol egyedülálló összetételét. Egy hiperlipidémiás (magas vérzsírszintes) és magas koleszterinszintes betegnél végzett esettanulmányban a Neprinol rendszeres használata jelentős mértékben csökkentette a koleszterinszinteket. A vizsgálat kezdetén a vértesztek magas triglicerid-, magas koleszterin, magas LDL ('rossz' koleszterin) és alacsony HDL ('jó' koleszterin) szinteket igazoltak. Két hónapos Neprinol szedés után a tesztek enyhe javulást mutattak a triglicerid, koleszterin , LDL és HDL szinteket illetően. Hat hónap szedés után pedig a beteg triglicerid és koleszterin szintjei ismét a normál tartományban voltak [11].

Neprinollal és Devigesttel végzett enzimterápia

A Devigest és Neprinol egészséges és természetes alternatívát nyújt a magas koleszterin- és trigliceridszintek szabályozására, és a szív-és érrendszer általános egészségének fenntartására. Mivel az enzimek lipidcsökkentő hatása meglehetősen különbözik a sztatinok és egyéb gyakran felírt koleszterincsökkentő gyógyszerek hatásától, nem kell aggódni olyan mellékhatások miatt, mint az izomfájdalom és -károsodás, vagy az ideggyógyászati problémák [7, 12]. A Devigest és a Neprinol egyaránt természetes, biztonságos és hatékony koleszterinellenes készítmény. Ezért azok számára, akik új, természetes módon szeretnék szabályozni koleszterinszintjüket az étrendi és életmódbeli változtatásokon túlmenően a Devigest és a Neprinol biztonságos és hatékony választásnak tekinthető.

Referenciák

 1. Castelli, WP Garrison RJ, Wilson PWF.Incidence of coronary heart disease and lipoprotein cholesterol levels. J Am Med Assoc.1986;256:2835-2838.
 2. Manson JE, Tosterson H, Ridker PM, et al. The primary prevention of myocardial infarction. N Engl J Med. 1992;326:1406-1416.
 3. Yin F, Yin Y, Zhang Z, et al. Digestion rate of dietary starch affects the systemic circulation of lipid profiles and lipid metabolism-related gene expression in weaned pigs. Br J Nutr. 201;In Press.
 4. Tsutsumi K. Lipoprotein Lipase and Atherosclerosis. Curr Vasc Pharmacol. 2003;1:11-17.
 5. Iwai K, Nakaya N, Kawasaki Y, et al. Antioxidant functions of natto, a kind of fermented soybean: effect on LDL oxidation and lipid metabolism in cholesterol-fed rats. J Agric Food Chem. 2002;50:3597-3601.
 6. Yokota T, Hattori T, Ohishi H, et al. The effect of antioxidant-containing fraction from fermented soybean on atherosclerosis development in cholesterol-fed rabbits. Lebensm-Wiss Technol. 1996;29:751-755.
 7. Wu D-J, Lin C-S, Lee M-Y. Lipid-lowering effect of Nattokináz in patients with primary hypercholesterolemia. Acta Cardiol Sin. 2009;25:26-30.
 8. Ito H, Suzuki T. Effect of oral administration of Nattokináz extract on blood mobility. Society Analyti Bio-Sci. 2002;25(4).
 9. Barnwell SG. Medical application of bromelain. US patent 5767066. June 16, 1998.
 10. Sandhya KV, Devi SG, Mathew ST. Quantitation of serrapeptase in formulations by UV method in the microplate format. Curr Drug Deliv. 2008;5(4):303-305.
 11. Bannock, L. The end of heart disease and arthritis. The Doctors’ Prescription for Healthy Living. Arthur Andrew Medical.
 12. Mayo Clinic. Statin side effects: Weigh the benefits and risks. http://www.mayoclinic.com/health/statin-side-effects/MY00205. Updated Oct 28, 2010.