Irritábilis bél szindróma

Probiotikumok IBS-re

Fájó hasú fital lány

Az irritábilis bélszindróma vagy IBS egy funkcionális bélműködési zavar, amelyet spasztikus kolonnak is neveznek. Az IBS jellegzetes tünetei: a krónikus hasi fájdalom, a felfújódás és a székelési szokások megváltozása anélkül, hogy mindezeknek bármilyen kimutatható oka lenne. A legtöbb IBS-ben szenvedő betegnek krónikus hasmenése vagy székrekedése, vagy felváltva hasmenése és székrekedése van. Az IBS kezelésére forgalomban van néhány gyógyszer, ezek azonban csak a tüneteket kezelik és nem gyógyítják meg a betegséget.

Habár azt feltételezik, hogy a stressznek óriási szerepe van az IBS kialakulásában, pontos oka nem ismert. Az immunrendszert és a bél mikroflórát érintő rendellenességeket szintén hozzájáruló tényezőknek tekintik, mivel az IBS előfordulásának kockázata a fertőzések után megnő. Habár a legtöbb esetben nem tudnak arról, hogy az IBS komolyabb állapotokhoz vezetne, krónikus betegség lévén drámaian megváltoztathatja az életminőséget. Az IBS-es betegeknél néhány más megbetegedés gyakrabban előfordulhat, mint pl. a fibromialgia, a krónikus fáradtság szindróma, szorongásos zavarok vagy depresszió.

Az IBS hagyományos orvosi protokollja jellemzően szintetikus gyógyszerek kombinációjából áll, többek között a következőkből: hashajtók vagy hasfogók, SSRI (szelektív szerotonin visszavétel gátló) típusú antidepresszánsok és görcsoldók, amelyek a hasi görcsök oldására szolgálnak. Sajnos ezek a kezelések nem adnak kielégítő eredményt az IBS betegek nagy részében, így ők az alternatív gyógyászathoz fordulnak.

Az egyik legjobb természetes módja az IBS kezelésének a probiotikumok adása, mivel a jótékony és potenciálisan káros mikroorganizmusok megfelelő egyensúlya rendkívül fontos. A Syntol AMD egy csodálatos lehetőség az IBS-ben szenvedők számára; ez a prebiotikum-, probiotikum- és enzimkombináció segít újra betelepíteni a beleket a „jó“ baktériumokkal, valamint eltávolítani a vastagbélben felhalmozódó szövettörmeléket. A probiotikumokról nem csak azt mutatták ki, hogy csökkentik az IBS kellemetlen tüneteit, hanem egyben segítenek normalizálni a székletürítések gyakoriságát is, azoknál, akik ettől a problémától is szenvednek.