Fokozott alvadékonyság

Az enzimek természetes vérhígítók

Vér közelről

Habár a véralvadás a sebgyógyulás elengedhetetlen része, ugyanakkor nagyon veszélyes is lehet az ember egészsége szempontjából. Bizonyos körülmények között az ember vénáiban vagy artériáiban kialakulhatnak olyan vérrögök, amelyek méretük révén képesek elzárni az adott eret, komoly betegséget, pl. szívrohamot, sztrókot, tüdőembóliát, mélyvénás trombózist (DVT) és egyéb hasonló állapotokat okozva. Azoknak az embereknek, akiknél magas a veszélyes vérrögök kialakulásának kockázata megelőzésképpen általában vérhígítókat adnak, hogy megakadályozzák a vérrögök kialakulást és/vagy „szétzúzzák“ a már meglévő vérrögöket.

Receptre kapható (szintetikus) vérhígítók

A leggyakrabban felírt szintetikus vérhígítók a heparinos gyógyszerek (mint pl. a Clexame és Lovenox) illetve a Coumadin (amit warfarinnak is hívnak). Az aszpirint is gyakran használják recept nélkül kapható vérhígítóként.

A fent említett gyógyszerek különböző hatásmechanizmussal hígítják a vért; mindemellett van egy közös vonásuk: megakadályozzák a véralvadást függetlenül attól, hogy az alvadás hasznos-e vagy káros-e a szervezet számára. Következésképpen a hagyományos vérhígítók legveszélyesebb mellékhatása (még az alacsony dózisban szedett aszpiriné is) a fokozott vérzékenység kockázata [1]. A vérhígítók további, azonnali orvosi beavatkozás igénylő mellékhatásai közé tartoznak még az alábbiak is:

 • Vér a székletben
 • Csalánkiütés és/vagy egyéb bőrkiütés
 • Mellkasi fájdalom
 • Az arc, száj, torok, kezek, lábszárak és/vagy lábfej duzzanata
 • Hányinger
 • Influenzaszerű tünetek

A receptre és recept nélkül kapható szintetikus vérhígítók káros mellékhatásai miatt használatuk esetében mérlegelni kell a kockázataikat is. Számos ember számára a Neprinolhoz hasonló természetes vérhígító gyakran jobb választásnak bizonyul.

A Neprinol a természet leghatékonyabb vérhígítóit tartalmazza

A vérhígítás két különböző megközelítésben valósítható meg:

 • A vér alvadási képességének csökkentése, azáltal, hogy meggátoljuk a vérlemezkék összetapadását. Ez általában azt jelenti, hogy „megszabadulunk“ azoktól az alvadási tényezőktől, amelyek kiváltják a vérlemezkék „összetömörülését“.
 • A másik lehetőség a megszabadulás a vérben levő fibrintöbblettől, tekintve, hogy ettől a fehérjétől a vér „ragadósabb“ lesz és hajlamosabb az alvadásra.

A tipikus vérhígítók egyszerűen csak lecsökkentik a vérlemezkék „kicsapódásának“ valószínűségét, a vér sűrűsége vagyis viszkozitása azonban nem változik. Csak az enzimek (mint azok, amelyeket a Neprinol is tartalmaz) képesek valóban hígítani a vért, a véralvadás mindkét mechanizmusát megcélozva. A Neprinol a létező legjobb természetes vérhígító, mivel nagy hatású fehérjeoldó enzimkeveréke közvetlenül a vérrögöket alkotó molekulákra hat, lelassítva termelésüket, felgyorsítva kiürítésüket a szervezetből és csökkentve a vér „ragadósságát“ [2].

Nattokináz

Laboratóriumban végzett kutatások kimutatták, hogy a népszerű japán erjesztett szójababételből kivont enzimben, a nattokinázban óriási lehetőségek rejlenek terápiás vérhígítóként [3]. A nattokináz dózisfüggő módon csökkenti a vörösvérsejtek „összecsapzódását“ és csökkenti három fontos véralvadási tényező, a fibrinogén, a VII-es faktor és a VIII-as faktor plazmaszintjét [4].

A nattokináz egyben nagy hatású fibrinolitikus (fibrinlebontó) enzim [5, 6]. Ez azt jelenti, hogy nem csupán megakadályozza a veszélyes vérrögök kialakulását, hanem képes feloldani a már létező rögöket is [7, 8].

A szájon át alkalmazott nattokináz a szervezetben a plazmin nevű vérenzimhez nagyon hasonlóan működik [9], vagyis a nattokináz képes szó szerint feloldani a fibrinhálót, amely összetartja a vérrögöket. [8] Tulajdonképpen a nattokinázról kimutatták, hogy fibrinolitikus aktivitása négyszer erősebb mint a szervezet saját enzimje, a plazmin [7], ami révén ideális „vérrögromboló“ gyógyszer lehet.

A nattokináz ugyanakkor blokkolja a plazminogénaktivátor-gátló-1 (PAI-1) aktivitását, ami még inkább fokozza fibrinoldó képességét [7,10]. A PAI-1 gátolja az inaktív plazminogén aktív, fibrinoldó plazminná történő átalakulását. Ezért a magas PAI-1 szintek gyengítik a fibrinlebontási és kiürítési tevékenységet [11]. A nattokinázzal történő kezelés a PAI-1 blokkolása révén fokozza a fibrineltávolítást, és így több plazmin is termelődik.

Miközben a nattokináznak számos élettani hatása van a szervezetben, ezek a mechanizmusok összeadódnak, egyetlen jelentős előnyt biztosítva: kevesebb vérrögöt. Egy randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatban nattokinázt tartalmazó termék szájon át történő bevétele 2 órával a nagy távolságú repülőutat megelőzően, illetve 6 órával később hatékonyan csökkentette a vérrögök kialakulását a magas kockázati csoportban [12].

Bromelain

A bromelain egy másik olyan enzim, amely néhány különböző élettani mechanizmus révén képes hígítani a vért és megakadályozni a vérrögök kialakulását az artériákban és vénákban egyaránt [13, 14]. Először is erről az ananászkivonatról kimutatták, hogy aktiválja azt a kémiai „kaszkádot“, amely a plazminogént plazminná alakítja át, ami fokozza a fibrinlebontást. [15–18] A bromelain ugyanakkor csökkenti a fibrinogén fibrinné alakulását is a „trombinaktivációs“ útvonal révén [15]. Ez azt jelenti, hogy kevesebb fibrin fog rendelkezésre állni a nemkívánatos vérrögök termeléséhez. Végül pedig, a bromelain meggátolja a vérlemezkék aggregációját („összecsapzódását“) [19,20], ami szintén csökkenti a vérrögösödést. Az összes említett hatás alapján a szakemberek a bromelaint „saját jogán“ a nagy hatású természetes vérhígítók közé sorolják.

A szerrapeptáz és a proteázok

A szerrapeptáz és a gombaproteázok a Neprinol magas szintű fibrinvédelmének másik két fontos komponense. A szerrapeptáz egy a selyemhernyókból kivont fehérjeoldó enzim [21], amely klinikai kutatásokban jelentős fibrinolitikus hatást mutatott [22]. A gombaproteázok szintén jól meghatározott fibrinolitikus tulajdonságokkal rendelkeznek, amit a fibrin- és fibrinogénlebontó képességük is igazol [23, 24].

A Neprinol a saját kategóriájában a legjobb

Egy harmadik fél által üzemeltetett független laboratóriumban nemrégiben összehasonlították a Neprinol általános fibrinolitikus aktivitását néhány piacvezető enzimatikus táplálékkiegészítő hatásával. Az eredmények azt igazolták, hogy a Neprinolnak van messzemenően a legerőteljesebb fibrinolitikus hatása. A vizsgálatban a Neprinol enzimatikus erejének értéke 36 401 volt, míg a hozzá legközelebbi termék esetében feljegyzett érték csupán 20 053 volt. Ez majdnem dupla akkora enzimatikus erőt jelent!

Neprinol összehasonlítás

Mivel a fibrinolitikus erő tesztelése kiváló módja annak, hogy elmérjék egy adott termék képességét, hogy eltávolítsa a szervezetből a vérrögöket és egyéb hulladékanyagokat, ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a Neprinol valóban a leghatékonyabb természetes vérhígító a piacon.

Referenciák

 1. Barnes GD, Froehlich JB. Anticoagulation: where we are and where we need to go. J Thromb Thrombolysis. 2009;28(2):220-223.
 2. Meletis CD, Barker JE. Therapeutic enzymes: using the body’s helpers as healers. Alt Comp Ther. 2005;11(2):74-77.
 3. Pais E, Alexy T, Holsworth RE Jr, Meiselman HJ. Effects of Nattokináz, a pro-fibrinolytic enzyme, on red blood cell aggregation and whole blood viscosity. Clin Hemorheol Microcirc 2006;35(1-2):139-142.
 4. Hsia CH, Shen MC, Lin JS, et al. Nattokináz decreases plasma levels of fibrinogen, factor VII, and factor VIII in human subjects. Nutr Res. 2009;29(3):190-196.
 5. Sumi H, Hamada H, Tsushima H, et al. A novel fibrinolytic enzyme (Nattokináz) in the vegetable cheese Natto; a typical and popular soybean food in the Japanese diet. Experientia. 1987;43:1110-1111.
 6. Fujita M, Nomura K, Hong K, et al. Purification and characterization of a strong fibrinolytic enzyme (Nattokináz) in the vegetable cheese natto, a popular soybean fermented food in Japan. Biochem Biophys Res Commun. 1993;197:1340-1347.
 7. Fujita M, Hong K, Ito Y, Fujii R, Kariya K, Nishimuro S. Thrombolytic effect of Nattokináz on a chemically induced thrombosis model in rat. Biol Pharm Bull. 1995;18(10):1387-1391.
 8. Sumi H, Hamada H, Nakanishi K, Hiratani H. Enhancement of the fibrinolytic activity in plasma by oral administration of Nattokináz. Acta Haematol. 1990;84(3):139-143.
 9. Milner M, Makise K. Natto and Its Active Ingredient Nattokináz: A Potent and Safe Thrombolytic Agent. Alt Comp Therap. 2002;8(3):157-164.
 10. Suzuki Y, Kondo K, Matsumoto Y, et al. Dietary supplementation of fermented soybean, natto, suppresses intimal thickening and modulates the lysis of mural thrombi after endothelial injury in rat femoral artery. Life Sci. 2003;73:1289-1298.
 11. Hamsten A, de Faire U, Walldius G, et al. Plasminogen activator inhibitor in plasma: risk factor for recurrent myocardial infarction. Lancet. 1987;2:3-9.
 12. Cesarone MR, Belcaro G, Nicolaides AN, et al. Prevention of venous thrombosis in long-haul flights with Flite Tabs: The LONFLIT-FLITE randomized, controlled trial. Angiology. 2003;54:531-539.
 13. Felton GE. Fibrinolytic and antithrombotic action of bromelain may eliminate thrombosis in heart patients. Med Hypotheses. 1980;6(1):1123-1133.
 14. Metzig C, Grabowska E, Eckert K, Rehse K, Maurer HR. Bromelain proteases reduce human platelet aggregation in vitro, adhesion to bovine endothelial cells and thrombus formation in rat vessels in vivo. In vivo. 1999;13:7-12.
 15. Maurer HR. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cell Mol Life Sci. 2001;58:1234-1245.
 16. Pirotta F, de Giuli-Morghen C. Bromelain: antiinflammatory and serum fibrinolytic activity after oral administration in the rat. Drugs Exp Clin Res. 1978;4:1-20.
 17. De-Giuli M, Pirotta F. Bromelain, interaction with some protease inhibitor and rabbit specific antiserum. Drugs Exp Clin Res. 1978;4:21-23.
 18. Smyth RD, Brennan R, Martin GJ. Systemic biochemical changes following the oral administration of a proteolytic enzyme, bromelain. Arch Int Pharmacodyn. 1962;136:230-236.
 19. Juhasz B, Thirunavukkarasu M, Pant R, et al. Bromelain induces cardioprotection against ischemia-reperfusion injury through Akt/FOXO pathway in rat myocardium. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2008;294(3):H1365-1370.
 20. Heinicke RM, van der Wal L, Yokoyama M. Effect of bromelain on human platelet aggregation. Experientia. 1972;28:844-845.
 21. Sandhya KV, Devi SG, Mathew ST. Quantitation of serrapeptase in formulations by UV method in the microplate format. Curr Drug Deliv. 2008;5(4):303-305.
 22. Mazzone A, Catalani M, Costanzo M, et al. Evaluation of Serratia peptidase in acute or chronic inflammation of otorhinolaryngology pathology: A multicentre, doubleblind, randomized trial versus placebo. J Int Med Res. 1990;18:379-388.
 23. Selezneva AA, Babenko GA, Bol’shakova MD, Rozhanskaia TI, Margolina NA. Preparative isolation of terrilytin components and study of their enzymatic properties. Prikl Biokhim Mikrobiol. 1976;12(3):416-420.
 24. Selezneva AA, Bol’shakova MD. Proteolytic complex from Aspergillus terricola. Prikl Biokhim Mikrobiol. 1986;22(1):3-11.