Fibromialgia

A fibromialgiás fájdalom megszüntetése Neprinollal

Fibromialgia

A fibromialgia egy súlyosan félreértett állapot. A krónikus fáradtsághoz hasonlóan, sok ember (az orvosokat is beleértve) azt gondolja, hogy a tünetek „a fejedben vannak“. Következésképpen a fibromialgia okaival és kezelésével kapcsolatos kutatások még csak gyerekcipőben járnak. A legtöbb, amit pillanatnyilag tenni lehet, meg kell próbálni enyhíteni a leginkább elgyengítő tüneteket. Mindemellett, a Neprinollal végzett szisztémás enzimkezelés új reményt nyújt a fibromialgia szüntelenül fennálló fájdalmától szenvedők számára. Ennek ellenére a Neprinol nem csupán egy újabb fájdalomcsillapító. A Neprinol természetes összetevői együttesen célozzák meg azt, amit számos szakember a fibromialgia okának tart, egyben enyhítve az ezzel kapcsolatos tüneteket is.

Fibromialgia

A fibromialgia az egyik leggyakoribb krónikus fájdalommal járó állapot, amely becslések szerint mintegy 10 millió embert (leginkább nőket) érint csak az Egyesült Államokban. A fibromialgia kiterjedt izom-, ín, és ínszalagfájdalommal jár, amit gyakran szúró, nyilalló, lüktető vagy éles fájdalomként írnak le, továbbá a szervezet bizonyos érzékeny, úgynevezett „triggerpontjainak“ enyhe megnyomására jelentkező fájdalommal is. A legtöbb fibromialgiás ember szélsőséges fáradtságot, alvászavarokat, érintéssel, fénnyel és hanggal szembeni érzékenységet, depressziót és gondolkodási nehézségeket is tapasztal.

A fibromialgia triggerpontjai

A fibromialgiát gyakran inkább szindrómaként, mintsem betegségként említik. Ennek az a magyarázata, hogy egy adott betegséggel szemben, amelynek sajátságos oka és pontos tüneti listája van, a fibromialgia objektív és szubjektív tünetek és egészségügyi problémák „gyűjteménye“, amelyek hajlamosak együttesen megjelenni, de nem feltétlenül kapcsolódnak valamilyen kiváltó eseményhez. Az orvosok azt gondolják, hogy a genetika, a fertőzések és a fizikai vagy érzelmi trauma fontos szerepet játszhatnak a fibromialgia megjelenésében vagy rosszabbodásában.

Bár ez a három tényező fontos, mégis számos kutató úgy gondolja, hogy ennek a zavarnak az igazi háttérben meghúzódó oka a vér sűrűbbé válása, ami túlzott véralvadáshoz vezet.

A véralvadás és a fibrin szerepe

Valamilyen trauma átélése után, legyen az sérülés, fertőzés vagy szélsőséges stressz , egyes emberek szervezete nem tér vissza a normális állapotába. Ehelyett, mindez a vérük besűrűsödését okozhatja, különösen ha bizonyos speciális genetikai változásokkal rendelkeznek, és ez fibromialgia kialakulásához vezethet.

A vér besűrűsödése azt jelenti, hogy a vérben levő anyagok egyensúlya a véralvadást elősegítő tényezők irányába billen. Ez azonban mégsem jelenti azt, hogy a szervezet mindenhol „tonnaszámra“ termeli a vérrögöket. A vér besűrűsödik, ha fibrin rakódik le az erekben. A fibrin egy olyan fehérje, amely „kicsapódhat“ vérrögöt alkotva. Amikor a túl nagy mennyiségű fibrin szabadon úszkál a vérben, akkor nincsenek vérrögök, csak sűrűbb a vér. Ez lelassíthatja vagy gátolhatja a véráramlást a test bizonyos részei felé. Amikor a szövetekhez nem jut elég vér, sejtjei oxigén és tápanyag hiánytól fognak szenvedni. Az eredmény? Nos, ha az izmok vérellátása az érintett, az eredmény a fibromialgiás fájdalom lesz [1].

A szervezet rendszerint egy plazminnak nevezett enzim felszabadításával reagál a többlet fibrintermelésre, amely enzim lebontja a fibrint még mielőtt bármi károsodás bekövetkezne. Sajnos nem minden szervezet termel elegendő plazmint ahhoz, hogy meggátolja a fibromialgia kialakulását. Az alacsony plazmintermeléssel összefüggésben lévő néhány tényező a fibromialgia kialakulásának kockázati tényezője is egyben, mint például: a korosodás, genetikai és a fizikai aktivitás hiánya.

Mivel a fibrintöbblet miatt a vér „ragacsosabbá“ válik, és ezáltal lassabban kering, egyes fibromialgiás betegek azt tapasztalták, hogy fájdalmaik csökkenek, ha a Coumadinhoz hasonló vérhígítót szednek. Ez azonban csupán átmeneti megoldás. Az egyetlen mód, amellyel megszakítható ez a betegségfolyamat a többletfibrin teljes eltávolítása a vérből; a Neprinol pontosan erre lett kitalálva.

Neprinol

A Neprinol fehérjeoldó enzimek, koenzimek és antioxidánsok specifikusan összeállított, szabadalmaztatott kombinációja, amelyet kifejezetten a szervezet, a fibrin káros hatásával szembeni védelmének elősegítésére fejlesztettek ki. A Neprinol AFD (az AFD jelentése: Advanced Fibrin Defense® , vagyis magas szintű fibrinvédelem) a legerőteljesebb természetes fibrinellenes termék, amelyet valaha is létrehoztak. A Neprinolról azt is kimutatták, hogy csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, amely a fibromialgia két legkimerítőbb aspektusa.

Nattokináz

A nattokináz egy Japánban igen népszerű ételből, az erjesztett szójasajtban, más szóval nattoban megtalálható enzim. [2]. A nattokináz az egyik leghatékonyabb rendelkezésre álló fibrinoldó enzim [3,4]. A nattokináz fibrinoldó aktivitása tulajdonképpen négyszer erőteljesebb mint a szervezetünk által termelt plazminé [5]. Ezért a nattokináz szedésével felerősíthetjük szervezetünk abbéli képességét, hogy eltávolítsa az erekből a fibrintöbbletet, elősegítve ily módon a normális véráramlást a test összes szövete felé.

Szerrapeptáz

A szerrapeptáz egy fehérjebontó enzim, amelyet természetes módon a selyemhernyók termelnek [6]. Klinikai kutatásokban kimutatták, hogy a szerrapeptáz nem csupán a fibrin lebontására képes, hanem egyben erőteljes gyulladáscsökkentőként és fájdalomcsillapítóként is működik [7]. Úgy tűnik, hogy a szerrapeptáz gátolja bizonyos olyan tényezők felszabadulását a gyulladt vagy károsodott szövetekből, amelyek hozzájárulnak a fájdalomérzet kialakulásához [8]. Ily módon meggátolja a fájdalom kialakulását. Napjainkban még nem létezik olyan gyógyszer, amely ezt a krónikus fájdalmat létrehozó útvonalat célozná meg, és ezáltal válik a szerrapeptáz egyedülálló kezelési lehetőséggé [9].

Bromelain

A bromelain az ananászból származó természetes kivonat. Számos egymással szoros rokonságban lévő enzimeket tartalmaz, amelyek képesek lebontani a fibrint, valamint olyan enzimeket is, amelyek fokozzák ezt a fibrinoldó hatást [10–12]. A kutatások arra is utalnak, hogy a bromelain szedése valamilyen elszenvedett traumát vagy sérülést követően képes csökkenteni a duzzanatot és fájdalmat [13]. Az egyik klinikai vizsgálatban arra a következtetésre jutottak, hogy a bromelain, rutin és tripszin kombinációja a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) hatékony és biztonságos alternatívája az olyan fájdalmas krónikus állapotok kezelésében, mint amilyen az artritisz (ízületi gyulladás) [14].

Amla

Az Amla (Emblica officinalis), más néven indiai egres levele hatékony gyulladáscsökkentő tényező, amely hasznos fájdalomcsillapító lehet [15-17]. Az Amlának antioxidáns tulajdonságai is vannak, és egyes előzetes vizsgálatok szerint képes enyhíteni az úgynevezett oxidatív stresszt [18]. Mivel számos fibromialgiás beteg szervezetében alacsony az antioxidánsok szintje, az amla képes csökkenteni a magas szabad gyök szinteket, amelyek a fibromialgia kialakulásáért részben felelősek lehetnek [19].

Rutin

A rutin egy gyulladáscsökkentő gyümölcs és növényi anyag, amelyik antioxidáns hatást fejt ki a szervezetben[20-23]. Artritiszes fájdalomtól szenvedő betegeken végzett klinikai vizsgálatban a bromelainnal és tripszinnel kombinációban alkalmazott rutinról kimutatták, hogy csökkenti a diszkomfort érzést és javítja az ízületek működését [14].

Papain

A papain egy klinikailag kipróbált gyulladáscsökkentő, a papayában megtalálható anyag [24,25]. A papain önmagában és egyéb enzimekkel kombinációban hatékonyan kezeli a gyulladást, mivel korlátozza a szöveti károsodást és elősegíti az új, egészséges szövetek kialakulását [26].

Az utóbbi néhány évben tett előrelépések ellenére a fibromialgia továbbra is kihívást jelent a folyamatok megértését és az állapot kezelését illetően. Mindemellett egyes klinikai tanulmányok azt igazolták, hogy a Neprinol összetevői képesek csökkenteni a fibromialgia tüneteit, az állapot gyökerét célozva meg. A Neprinollal végzett szisztémás enzim kezelés semmilyen körülmények között nem helyettesítheti azonnal aktuálisan felírt gyógyszereit. Az viszont előfordulhat, hogy orvosa le fogja tudni állítani a gyógyszereket, akár már néhány napon belül a Neprinol adagolás elkezdését követően.

Referenciák

 1. Greenwell I. Integrative approaches to cancer, cardiovascular disease and diabetes treatment. ACAM Conference, Nashville 2001. LE Magazine. 2002.
 2. Sumi H, Hamada H, Tsushima H, Mihara H, Muraki H. A novel fibrinolytic enzyme (Nattokináz) in the vegetable cheese Natto; a typical and popular soybean food in the Japanese diet. Experientia. 1987;43:1110-1111.
 3. Pais E, Alexy T, Holsworth RE Jr, Meise HJ. Effects of Nattokináz, a pro-fibrinolytic enzyme, on red blood cell aggregation and whole blood viscosity. Clin Hemorheol Microcirc. 2006;35:139-142.
 4. Milner M, Makise K. Natto and its active ingredient Nattokináz: a potent and safe thrombolytic agent. Alt Comp Therap. 2002;8(3):157-164.
 5. Fujita M, Hong K, Ito Y, et al. Thrombolytic effect of Nattokináz on a chemically induced thrombosis model in a rat. Biol Pharm Bull1995;18:1387-91.
 6. Sandhya KV, Devi SG, Mathew ST. Quantitation of serrapeptase in formulations by UV method in the microplate format. Curr Drug Deliv. 2008;5(4):303-305.
 7. Mazzone A, Catalani M, Costanzo M, et al. Evaluation of Serratia peptidase in acute or chronic inflammation of otorhinolaryngology pathology: A multicentre, doubleblind, randomized trial versus placebo. J Int Med Res. 1990;18:379-388.
 8. Chuang HH, Prescott ED, Kong H, et al. Bradykinin and nerve growth factor release the capsaicin receptor from PtdIns(4,5)P2-mediated inhibition. Nature. 2001;411:957-962.
 9. Dickensom A. Pain mechanisms – what we know about how they work. http://www.ukfibromyalgia.com/treatments/pain-mechanisms.html. Updated 2008.
 10. Maurer HR. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cell Mol Life Sci. 2001;58:1234-1245.
 11. Pirotta F, de Giuli-Morghen C. Bromelain: antiinflammatory and serum fibrinolytic activity after oral administration in the rat. Drugs Exp Clin Res. 1978;4:1-20.
 12. Ako H, Cheung AH, Matsuura PK. Isolation of a fibrinolysis enzyme activator from commercial bromelain. Arch Int Pharmacodyn Ther.1981;254(1):157-167.
 13. Masson M. Bromelain in blunt injuries of the locomotor system. A study of observed applications in general practice. Fortschr Med.1995;113:303-306.
 14. Klein G, Kullich W. Short-term treatment of painful osteoarthritis of the knee with oral enzymes. A randomized, double-blind study versus diclofenac. Clin Drug Invest. 2000;19(1):15-23.
 15. Asmawi MZ, Kankaanranta H, Moilanen E, Vapaatalo H. Anti-inflammatory activities of Emblica officinalis Gaertn leaf extracts. J Pharm Pharmacol. 1993;45:581-584.
 16. Ihantola-Vormisto A, Summanen J, Kankaanranta H, et al. Anti-inflammatory activity of extracts from leaves of Phyllanthus emblica. Planta Med. 1997;63:518-524.
 17. Perianayagam JB, Sharma SK, Joseph A, Christina AJ. Evaluation of anti-pyretic and analgesic activity of Emblica officinalis Gaertn. J Ethnopharmacol. 2004;95(1):83-85.
 18. Rao TP, Sakaguchi N, Juneja LR, Wada E, Yokozawa T. Amla (Emblica officinalis Gaertn.) extracts reduce oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic rats. J Med Food. 2005;8(3):362-368.
 19. Bagis S, Tamer L, Sahin G, et al. Free radicals and antioxidants in primary fibromyalgia: an oxidative stress disorder? Rheumatol Int.2005;25(3):188-190.
 20. Kostyuk VA, Potapovich AI. Antiradical and chelating effects in flavonoid protection against silica-induced cell injury. Arch Biochem Biophys. 1998;355:43-48.
 21. Escarpa A, Gonzalez MC. High-performance liquid chromatography with diode-array detection for the determination of phenolic compounds in peel and pulp from different apple varieties. J Chromatogr A. 1998;823:331-337.
 22. Cruz T, Galvez J, Ocete MA, et al. Oral administration of rutoside can ameliorate inflammatory bowel disease in rats. Life Sci. 1998;62:687-695.
 23. Galvez J, Cruz T, Crespo E, et al. Rutoside as mucosal protective in acetic acid-induced rat colitis. Planta Med. 1997;63:409-414.
 24. Leipner J, Iten F, Saller R. Therapy with proteolytic enzymes in rheumatic disorders. BioDrugs. 2001;15(12):779-789.
 25. Leipner J, Saller R. Systemic enzyme therapy in oncology: effect and mode of action. Drugs. 2000;59(4):769-780.
 26. Pizzorno JE, Murray MT. Textbook of Natural Medicine. 3rd ed. St. Louis, MO: Churchill Livingstone; 2005:1138.