Kutyák - Fehérjevesztő enteropátia

Fehérjevesztő enteropátia kutyáknál

Szomorú fekvő kutya

A kutyák szervezetében rendszerint csak kevés folyadéktöbblet halmozódik fel [1]. A kongesztív (pangásos) szívelégtelenségnek nevezett állapot következtében azonban a kutya teste felfújódhat és telítődhet folyadékkal. Néha olyan sok folyadék halmozódik fel, hogy a kutya testsúlya közel megduplázódik! Sajnos ez csak a kezdet. A szívproblémák egy másodlagos betegséget is kiválthatnak, amelyet kutya fehérjevesztő enteropátiának (CPLE) neveznek, amitől még több folyadék halmozódhat fel, és rengeteg más potenciálisan életet veszélyeztető szövődmény léphet fel [2].

A CPLE akkor következik be, amikor a fehérjék a normálisnál nagyobb mennyiségben szivárognak be a bélrendszerbe, és „vesznek el“ a széklettel. Habár a kutya szervezet megpróbálja pótolni ezt a veszteséget azáltal, hogy több albuminnak nevezett fehérjét termel, mégsem bírja kielégíteni a szervezet igényeit. Következésképpen a kutya szervezetében alacsony lesz az albumin szint (hipoalbuminémia) és néha a globulinszint is (hipoglobulinémia).

Ha az albuminszintek elég alacsonyak, ettől a kutya lába bedagad és a folyadék felhalmozódik a hasüregében. Súlyos esetben a kutyának nehézlégzése lesz a tüdejét nyomó nagy mennyiségű folyadék miatt, amit, ha nem kezelnek végzetes lehet [3].

A CPLE jobb megértése érdekében fontos megismerni a betegség kialakulásának módját. Az egyik lehetőség, amely a szívbetegségek CPLE kialakulásához vezetnek a szívelégtelenség. Alapjában véve a szívbetegség megakadályozza, hogy a szív elegendő vért pumpáljon a szervezetbe és ez a rossz vérellátás hatással van a belekre. A csökkent véráramlás következtében nő a bélnyálkahártya áteresztőképessége, és ez lehetővé teszi, hogy az egész szervezetből származó fehérjék bekerüljenek a belekben és kiürüljenek a széklettel [4].

A CPLE hagyományos kezelése

Mivel a CPLE másodlagosan alakul ki egy másik betegség következtében a legjobb kezelési mód a háttérben zajló megbetegedés legyőzése. Számos állatorvos számára, akik a pangásos szívelégtelenség és a CPLE kombinációjával szembesülnek a nyilvánvaló megoldás az olyan vízhajtók adása mint pl. a Lasix.

A Lasixhoz hasonló vízhajtók meggátolják, hogy a vese visszatartsa a nátriumot és káliumot, így fokozva a vizeletürítést. A nátrium és kálium visszatartását gátolva a vese megszabadul a kutya szervezetében felhalmozódott folyadéktöbblettől. A gyógyszer egyben kitágítja az ereket, így a vér szabadabban folyhat a szervezetben, javítva a keringést. Hasznosságuk ellenére azonban a Lasixhoz hasonló vízhajtók rendkívül nagy hatásúak és veszélyesek is lehetnek. Ha az adagolás nem megfelelő szélsőséges kiszáradáshoz, az elektrolitkészletek kimerüléséhez, sőt akár veseproblémákhoz is vezethetnek.

Nos, hát akkor miért is adjunk kutyánknak rendkívül erős és potenciálisan káros vízhajtókat, amikor ezek nem is a CPLE hátterében meghúzódó alapmechanizmust célozzák meg. Ehelyett sok kutyatulajdonos a Neprofint sokkal jobb és biztonságosabb alternatívának találja.

A Neprofin kezeli a kutyák CPLE betegségét

A Neprofin nagy hatású gyulladáscsökkentő enzimek és antioxidánsok kombinációja, amelyek megemésztik a keringő fehérjéket és csökkentik az ödémát. Ezt a nagy hatású készítményt kifejezetten kutyák és versenyállatok, pl. telivér versenylovak számára fejlesztették ki. Ez a természetes keverék nem csupán a CPLE veszélyes tüneteit enyhíti, hanem egyben a háttérben meghúzódó mechanizmusokat is megcélozza, helyreállítva a kutya egészségét.

A Neprofin csökkenti az ödémát és a gyulladást

A CPLE legrombolóbb jellegzetessége nyilvánvalóan a kutya szervezetében bekövetkező folyadékfelhalmozódás (ödéma). A Neprofin rövid időn belül képes csökkenteni az ödémát a bromelain és a szerrapeptáz erőteljes hatása következtében.

A bromelain egy fehérjeoldó enzim, amelyet az ananász növény gyümölcshúsából és szárából vonnak ki. Számos vizsgálatban kimutatták, hogy megelőzi az ödéma kialakulását és csökkenti a már kialakult duzzanatokat és folyadékfelhalmozódást [5]. Az egyik klinikai vizsgálatban a szájon át alkalmazott bromelainról kimutatták, hogy több mint 40%-kal csökkenti az ödéma kialakulását [6], egy másik tanulmányban pedig a szájon át adott bromelain a már fennálló ödémát 50%-kal csökkentette a bevételt követő 12 órán belül [7]. Ezen és más klinikai eredmények alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a bromelain fokozza a szövetek áteresztőképességét a fibrin lebontása révén és elősegíti az ödémás folyadék visszaszívódását a vérkeringésbe [8].

A szerrapeptáz a Neprofinban megtalálható másik proteolitikus (fehérjeoldó) enzim. Embereken végzett számos vizsgálatban beigazolódott, hogy a szerrapeptáz ödémaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy csökkenti a folyadékfelhalmozódást és a duzzanatok kialakulást [9, 10]. Ezekben a vizsgálatokban azt is kimutatták, hogy a szerrapeptáz csökkenti a gyulladást. A gyulladás csökkentése rendkívül fontos a CPLE-ben szenvedő kutyáknál, ugyanis a gyulladás hozzájárulhat a betegség rosszabbodásához és további súlyos szövődményekhez vezethet. A Neprofin többi enzimjei közül számos rendelkezik erőteljes gyulladáscsökkentő hatásokkal, az amlát, papaint rutint és a proteázokat is beleértve [11–18].

A Neprofin javítja a szív- és érrendszer egészségét

Tekintve, hogy a CPLE betegséget szívbetegségek okozhatják, ez egy másik probléma, amelyet a Neprofin szintén érinthet. A szívbetegség kockázati tényezői közül a két leggyakoribb a magas koleszterin- és trigliceridszint. A lipáz egy olyan enzim, amely a zsírokat bontja le testszerte, az artériákat is beleértve. Bár a lipázt szervezetünk természetes módon termeli, bizonyos életmódbeli, genetikai és egyéb egészségügyi tényezők drámai módon csökkenthetik termelődését. A szájon át alkalmazott lipáz pótlásról viszont kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a koleszterin- és triglicerid szinteket állatoknál és embernél egyaránt [19, 20].

A szív vérellátását biztosító erek szűkülete egy másik gyakori oki tényező a szívbetegségek kialakulásában. Az artériafal állatoknál és embereknél egyaránt az ateroszklerotikus (érelmeszesedéses) plakkok felhalmozódása révén vastagodik meg. Ez a plakk felhalmozódás csökkenti a véráramlást és megemeli a vérnyomást mivel a vérnek kevesebb tér áll rendelkezésére, hogy átfolyjon az ereken. A szájon át alkalmazott bromelain azonban megakadályozhatja ezt „kitakarítva“ az ateroszklerotikus plakkokat még mielőtt kialakulnának a súlyosabb szívproblémák. Egy nyulakon végzett vizsgálatban a bromelain az állatok aortájában felhalmozódó minden ateroszklerotikus plakkot lebontott [21].

A Neprofin meggátolja a végzetes vérrögök kialakulását

A CPLE gyakori és sokszor végzetes szövődménye a kutyáknál a tromboembóliás vérrögök kialakulása a tüdőben. A kutatások kimutatták, hogy a vérrögök nagy részét fibrin fehérjeháló alkotja, amely különféle zsírok és koleszterin kisebb mennyiségeit összetartja. A Neprofin enzimkombinációja nem csupán a vérrögök kialakulását tudja meggátolnia, hanem a már kialakult rögöket is szét tudja bontani.

A CPLE betegséghez kapcsolódó vérrög kialakulás egyik mechanizmusának a vérlemezkék fokozott mértékű „összecsapzódását“ tartják [3, 22]. A bromelainról azonban bebizonyosodott, hogy képes gátolni a vérlemezkék összetapadását és a vérrög kialakulását embereknél és állatoknál egyaránt [23, 24]. Egy állatokon végzett vizsgálatban a bromelain szájon át alkalmazva jelentős mértékben csökkentette a rögképződést az artériákban és vénákban egyaránt [25].

Miután a rögök már kialakultak a Neprofin számos enzimje szinergikusan együttműködik, hogy szó szerint feloldják a rögöt. A szerrapeptáz és a bromelain is fibrinolitikus enzimek, ami azt jelenti, hogy képesek megemészteni a vérrögöt összetartó fibrinhálót [10, 26, 27]. Amint ez bekövetkezik, a lipáz nevű enzim le tudja bontani a vérrög többi részét alkotó zsírokat és koleszterint, és ily módon ezek a kémiai összetevők már nem árthatnak az állat egészségének.

Neprofin – erőteljes mégis gyengéd segítség

A CPLE életveszélyes egészségügyi következményekhez, sőt akár halálhoz is vezethet. Klinikai vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a Neprofinban megtalálható természetes enzimek képesek csökkenteni a CPLE tüneteit és potenciálisan végzetes következményeit, miközben a betegség okait is érintik. Mind közül a legjobb lévén a Neprinol enyhíti a kutya CPLE okozta tüneteit, a tipikusan alkalmazott gyógyszereknél tapasztalt nagyobb mellékhatások nélkül

Referenciák

 1. O’Brien PJ, Lumsden JH. The cytologic examination of body cavity fluids. Semin Vet Med Surg. 1988;3:140-156.
 2. Odze RD, Goldblum JR. Surgical pathology of the GI tract, liver, billiary tract, and pancreas. 2nd ed. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier; 2009: 181.
 3. Marks SL. Diagnosis and management of protein-losing enteropathies. Proceedings of the WSAVA Congress, Sydney, Australia, 2007.
 4. Umar SB, DiBaise JK. Protein-losing enteropathy: case illustrations and clinical review. Am J Gastroenterol. 2010;105:43-49.
 5. Maurer HR. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cell Mol Life Sci. 2001;58:1234-1245.
 6. Netti C, Bandi GL, Pecile A. Antiinflammatory action of proteolytic enzymes administered orally compared with antiphlogistic compounds. Il Pharmaco. 1972;27:453-466.
 7. Uhlig G, Seifert I. Die Wirkung proteolytischer Enzyme auf das posttraumatische Syndrom. Fortschritte der Medizin. 1981;15:554-556.
 8. Smyth RD, Brennan R, Martin GJ. Systemic biochemical changes following the oral administration of a proteolytic enzyme, bromelain. Arch Int Pharmacodyn. 1962;136:230-236.
 9. Tachibana M, Mizukoshi O, Harada Y, et al. A multi-centre, double-blind study of serrapeptase versus placebo in post-antrotomy buccal swelling. Pharmatherapeutica. 1984;3:526-530.
 10. Mazzone A, Catalani M, Costanzo M, et al. Evaluation of Serratia peptidase in acute or chronic inflammation of otorhinolaryngology pathology: a multicentre, double-blind, randomized trial versus placebo. J Int Med Res. 1990;18:379-388.
 11. Asmawi MZ, Kankaanranta H, Moilanen E, Vapaatalo H. Anti-inflammatory activities of Emblica officinalis Gaertn leaf extracts. J Pharm Pharmacol. 1993;45:581-584.
 12. Ihantola-Vormisto A, Summanen J, Kankaanranta H, et al. Anti-inflammatory activity of extracts from leaves of Phyllanthus emblica. Planta Med. 1997;63:518-524.
 13. Lambertini E, Lampronti I, Penolazzi L, et al. Expression of estrogen receptor alpha gene in breast cancer cells treated with transcription factor decoy is modulated by Bangladeshi natural plant extracts. Oncol Res. 2005;15(2):69-79.
 14. Leipner J, Iten F, Saller R. Therapy with proteolytic enzymes in rheumatic disorders. BioDrugs. 2001;15(12):779-789.
 15. Leipner J, Saller R. Systemic enzyme therapy in oncology: effect and mode of action. Drugs. 2000;59(4):769-780.
 16. Hale LP, Greer PK, Sempowski GD. Bromelain treatment alters leukocyte expression of cell surface molecules involved in cellular adhesion and activation. Clin Immunol. 2002;104:183-190.
 17. Selezneva AA, Bol’shakova MD. Proteolytic complex from Aspergillus terricola. Prikl Biokhim Mikrobiol. 1986;22(1):3-11.
 18. Selezneva AA, Babenko GA, Bol’shakova MD, Rozhanskaia TI, Margolina NA. Preparative isolation of terrilytin components and study of their enzymatic properties. Prikl Biokhim Mikrobiol. 1976;12(3):416-420.
 19. Du H, Schiavi S, Levine M, Mishra J, Heur M, Grabowski GA. Enzyme therapy for lysosomal acid lipase deficiency in the mouse. Hum Mol Genet. 2001;10(16):1639-1648.
 20. Hall DA, Zajac AR, Cox R, Spanswick J. The effect of enzyme therapy on plasma lipid levels in the elderly. Atherosclerosis. 1982;43(2):209-215.
 21. American Heart Association, Official Report, Mat 1972.  Chen JR. In vivo and in vitro studies of the effect of bromelain on cholesterol-protein binding. Dissert. Abstr B. 1975;35(2 Pt) 6013, Ord. No. 75-13, 735.
 22. Tilley LP. Manual of Canine and Feline Cardiology. 4th ed. St. Louis, MO: Saunders Elsevier; 2008.
 23. Juhasz B, Thirunavukkarasu M, Pant R, et al. Bromelain induces cardioprotection against ischemia-reperfusion injury through Akt/FOXO pathway in rat myocardium. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2008;294(3):H1365-1370.
 24. Heinicke RM, van der Wal L, Yokoyama M. Effect of bromelain on human platelet aggregation. Experientia. 1972;28:844-845.
 25. Metzig C, Grabowska E, Eckert K, Rehse K, Maurer HR. Bromelain proteases reduce human platelet aggregation in vitro, adhesion to bovine endothelial cells and thrombus formation in rat vessels in vivo. In vivo. 1999;13:7-12.
 26. Pirotta F, de Giuli-Morghen C. Bromelain: antiinflammatory and serum fibrinolytic activity after oral administration in the rat. Drugs Exp Clin Res. 1978;4:1-20.
 27. Ako H, Cheung AHS, Matsuura PK. Isolation of a fibrinolysis enzyme activator from commercial bromelain. Arch Int Pharmacodyn. 1981;254:157-167.