Endometriózis

A Neprinol enyhíti a retrográd menstruációt

Fiatal hölgy portré

Az endometriózis egy olyan nőgyógyászati állapot, amelyben az endometriális (méhnyálkahártya-) sejtekhez hasonló rendellenes sejtek a méhen kívül jönnek létre. Rendes körülmények között az endometriális sejtek a tipikus havi menzesz folyamán leválnak, ezek a rendellenes sejtek viszont nem. Az endometriózisos sejtek a méhen kívüli szövetekhez tapadnak, és leggyakrabban a petefészkek, a méh és a belek külső felszínén, illetve a medencét kibélelő savós hártyán találhatók meg [1]. Kevésbé gyakran ezek a rendellenes sejtek a hüvelyben, a húgyhólyagban vagy a méhnyak területén találhatók meg. Ritka esetekben az endometriális sejtek a medencén kívül helyekre „ültetik be“ magukat, pl. a májba, félreeső hegszövetekbe vagy a tüdőbe; ezek az „implantátumok“ habár problémát okoznak, mégis jóindulatúak [2].

Az endometriózis tünetei

Jellemző módon az endometriózis csak a fogamzó képes korban érinti az nőket. Habár volt már példa ennek ellenkezőjére is, ezek nagyon ritka esetek. Az endometriózistól szenvedő nők közül sokan tünetmentesek lehetnek, ezért a pontos előfordulási arány nem ismert. Egyes becslések szerint az Egyesült Államokban a nők 10–15%-át érinti [3]. Az endometriózis fő tünete a kismedencei fájdalom, amely lehet enyhe vagy nagyon erős, és néha olyannyira legyengíti a beteget, hogy ez kihat a mindennapi életére [4]. Ez a fájdalom jelentkezhet bármikor a havi ciklus folyamán, az ovuláció alatt, mellékhelyiség használatakor, vagy szexuális közösülés alatt, illetve után. További tünetek lehetnek többek között: hasi puffadás, erős vérzés, fáradtság és hasmenés. Habár az endometriózis nem életet veszélyeztető állapot, terméketlenséggel társul, amely nagyon sok nő életére érzelmileg megsemmisítően hat [5, 6].

Az endometriózis kezelése

A termékeny évek alatt a kezelés rendszerint az állapot egyszerű tüneti kezeléséből áll. Az NSAID típusú, vagyis nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapítóként [7]; súlyosabb esetekben azonban előfordulhat, hogy kábító fájdalomcsillapítókat írnak fel. Egy másik gyakran alkalmazott kezelés a hormonterápia, gyakran szájon át alkalmazott fogamzásgátlók formájában, a menstruációs ciklus leállítása vagy a szervezet ösztrogénmennyiségének drasztikus csökkentése érdekében. Egyes előrehaladott esetekben vagy azoknál, akik a terméketlenségre keresnek megoldást, a beteg választhatja a laparoszkópos sebészeti beavatkozást, amely során eltávolítják a problémás sejteket [8–10].

Ezek közül a kezelések közül azonban egyik sem birkózik meg igazán az endometriózisos tünetek hátterében meghúzódó okokkal. A Neprinol azonban kiaknázza a nattokináz, szerrapeptáz, rutin, papain, bromelain és más proteolitikus (fehérjelebontó) enzimek hatását az alapvető probléma – a fibrin – kezelésére.

A Neprinol kiküszöböli a fibrin negatív hatásait

Számos elmélet létezik az endometriózis okait illetően, többek között a következők: ösztrogén túlsúly, autoimmun betegség, környezeti méreganyagok, retrográd menstruáció és genetika [11]. Mindemellett az amerikai Mayo Klinika szerint a legvalószínűbb magyarázat a retrográd menstruáció, amely során a vér és a benne levő endometriális sejtek visszaáramlanak a petevezetékeken keresztül a kismedence üregébe, ahelyett, hogy a méhnyakon keresztül kiürülnének a szervezetből [12]. Az endometriózis kifejlődésének egyik fontos komponense azonban a fibrinháló jelenléte, amely csapdába ejti az endometriális sejteket és lehetővé teszi, hogy ezek a kismedence és a kismedencei szervek falához ragadjanak [13].

Egy 2006-os vizsgálatban felfedezték, hogy az endometriózis nők nagyobb valószínűséggel hordoznak olyan géneket, amelyek a fibrinolízis „alulműködését“ okozzák. Ez annyit jelent, hogy szervezetük nem képes hatékonyan lebontani és kiüríteni a fibrint, ami fibrinlerakodást idéz elő a szervezetben [13]. A kutatók szerint a szervezet természetes fibrinolitikus (fibrinlebontó) mechanizmusaiban bekövetkezett genetikai változások elősegíthetik egy fibrinmátrix lerakódását a kismedencében, támogatva ily módon az endometriózisos elváltozások kialakulását.

A Neprinol felhasználja számos különféle enzimje fibrinolitikus (fibrinlebontó) képességeit a fibrintúltermelés gátlására és a szervezetből történő kiürítésére [14]. Tulajdonképpen, a Neprinol egyedülálló enzimkeveréke jóval meghaladja a grammonkénti 50 000 FU-s értéket, ami annyit jelent, hogy a Neprinol por grammja legalább 50 000 egységnyi fibrint bont le.

Miközben a Neprinol számos olyan enzimet tartalmaz, amelyekről klinikailag beigazolódott, hogy képesek lebontani a fibrint és más fehérjéket, ilyenek pl. a bromelain és a szerrapeptáz [15–17], talán a nattokináz a legjelentősebb mind közül. A nattokináz egy népszerű japán erjesztett szójababtermékből kivont enzim, amelyről kimutatták, hogy négyszer olyan hatékony mint a szervezet saját plazminja (természetes fibrinoldó enzim) [18]. A nattokináz ugyanakkor blokkolja a plazminogén aktivátor-gátló 1-et (PAI-1) is, ami még tovább fokozza fibrinlebontó képességeit [18,19].

A Neprinol nagy hatású fibrinlebontó tevékenysége sokkal nagyobb szerepet játszik az endometriózis kezelésében mint számos hagyományos kezelési mód. Az endometriózisos összenövések néven ismert fibrinalapú hegszöveteknek tulajdonítanak az endometriózishoz másodlagosan kapcsolódó számos állapotot, mint pl. a fájdalom, mozgásképtelenség, emésztési problémák, bélelzáródás, vizelési zavarok és terméketlenség. Mivel a Neprinol szó szerint feloldja a hegszöveteket anélkül, hogy kárt okozna az egészséges szövetekben, a Neprinol-kezelés biztosíthatja az olyannyira óhajtott enyhülést és megelőzheti a további károsodásokat.

A Neprinol enyhíti az endometriózisos fájdalmat

A fibrózus szövet gátlásán és oldásán túl a Neprinol csillapítja az endometriózishoz kapcsolódó fájdalmat és gyulladást, főként a szerrapeptáz hatása révén. Számos klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy a szerrapeptáznak jelentős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak [20–23]. A kutatók feltevése szerint ez a szerrapeptáz azon képességével függhet össze, hogy képes gátolni a bradikinin és egyéb anyagok felszabadulását a gyulladt vagy sérült szövetből [17]. Más enzimekről, pl. a bromelainról is kimutatták, hogy jelentős mértékben csökkenti a fájdalmat, különösen sérülés vagy műtét után [24].

A Neprinol egy biztonságos, hatékony választás

A Neprinol szedése nem vagy csak kevés mellékhatással jár és biztató eredményekkel kecsegteti az endometriózisban szenvedő nőket, ezáltal a receptre kapható gyógyszerek és invazív műtétek népszerű alternativájává vált.

Referenciák

 1. Williams TJ, Pratt JR: Endometriosis in 1,000 consecutive celiotomies: incidence and management. Am J Obstet Gynecol. 1977;129:245-250.
 2. Cotran RS, Kumar V, Robbins SL. Robbins Pathologic Basis of Disease. 5th ed. Philadelphia, Pa: WB Saunders; 1994.
 3. Ranney B. Etiology, prevention, and inhibition of endometriosis. Clin Obstet Gynecol. 1980;23:875-881.
 4. Molgaard CA, Golbeck AL, Gresham L. Current concepts in endometriosis. West J Med.  1985;143(1):42-46. 
 5. Berube S, Marcoux S, Langevin M, Maheux R. Fecundity of infertile women with minimal or mild endometriosis and women with unexplained infertility. The Canadian Collaborative Group on Endometriosis. Fertil Steril. 1998;69(6):1034-1041.
 6. Marcoux S, Maheux R, Berube S. Laparoscopic surgery in infertile women with minimal or mild endometriosis. Canadian Collaborative Group on Endometriosis. N Engl J Med.  1997;337(4):217-222.
 7. Olive DL, Pritts EA. Treatment of endometriosis. N Engl J Med. 2001;345(4):266-275.
 8. Mais V, Ajossa S, Guerriero S, et al. The role of laparoscopy in the treatment of endometriosis. Clin Exp Obstet Gynecol. 1994;21(4):225-227.
 9. Sutton CJ, Ewen SP, Whitelaw N, Haines P. Prospective, randomized, double-blind, controlled trial of laser laparoscopy in the treatment of pelvic pain associated with minimal, mild, and moderate endometriosis. Fertil Steril. 1994;62(4):696-700.
 10. Seracchioli R, Poggioli G, Pierangeli F, et al. Surgical outcome and long-term follow up after laparoscopic rectosigmoid resection in women with deep infiltrating endometriosis. BJOG. 2007;114(7):889-895.
 11. Brosens IA. Endometriosis–a disease because it is characterized by bleeding. Am J Obstet Gynecol. 1997;176(2):263-267.
 12. Mayo Clinic. Endometrioisis. http://www.mayoclinic.com/health/endometriosis/DS00289. Updated Sept 11, 2010.
 13. Bedaiwy MA, Falcone T, Mascha E, Casper R. Genetic polymorphism in the fibrinolytic system and endometriosis. Obstet Gynecol. 2006;108:162-168.
 14. Meletis CD, Barker JE. Therapeutic enzymes: using the body's helpers as healers. Alt Comp Ther. 2005;74-77.
 15. Maurer HR. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cell Mol Life Sci. 2001;58:1234-1245.
 16. Pirotta F, de Giuli-Morghen C. Bromelain: antiinflammatory and serum fibrinolytic activity after oral administration in the rat. Drugs Exp Clin Res. 1978;4:1-20.
 17. Mazzone A, Catalani M, Costanzo M, et al. Evaluation of Serratia peptidase in acute or chronic inflammation of otorhinolaryngology pathology: a multicentre, double-blind, randomized trial versus placebo. J Int Med Res. 1990;18:379-388.
 18. Fujita M, Hong K, Ito Y, Fujii R, Kariya K, Nishimuro S. Thrombolytic effect of Nattokináz on a chemically induced thrombosis model in rat. Biol Pharm Bull. 1995;18:1387-1391.
 19. Suzuki Y, Kondo K, Matsumoto Y, et al. Dietary supplementation of fermented soybean, natto, suppresses intimal thickening and modulates the lysis of mural thrombi after endothelial injury in rat femoral artery. Life Sci. 2003;73:1289-1298.
 20. Al-Khateeb TH, Nusair Y. Effect of the proteolytic enzyme serrapeptase on swelling, pain and trismus after surgical extraction of mandibular third molars. Int J Oral Maxillofac Surg. 2008;37(3):264-268.
 21. Esch PM, Gerngross H, Fabian A. Reduction of postoperative swelling. Objective measurement of swelling of the upper ankle joint in treatment with serrapeptase – a prospective study. Fortschr Med. 1989;107(4):67-8, 71-2.
 22. Pant KK, Das V, Grawal SP, et al. PARFLEX – a very useful drug for management of surgical pain. J Indian Med Assoc. 2008;106(6):409-411.
 23. Bracale G, Selvetella L. Clinical study of the efficacy of and tolerance to seaprose S in inflammatory venous disease. Controlled study versus serratio-peptidase. Minerva Cardioangiol. 1996;44(10):515-524.
 24. Masson M. Bromelain in blunt injuries of the locomotor system. A study of observed applications in general practice. Fortschr Med. 1995;113:303-306.