Divertikulitisz

A probiotikumok segíthetnek

Idős hölgy orvossal konzultál

A divertikulitisz a vastagbelet érintő gyakori megbetegedés. Sok embernél vannak apró, tünetmentes „betüremkedések“ a bélnyálkahártyában, amelyek divertikuláknak nevezett kis bedomborodó tasakokat alkotnak. Ezt a betegséget divertikulózisnak nevezik. Amikor a zsákok közül valamelyik begyullad vagy kiszakad, akkor jön létre a divertikulitisznek nevezett állapot. Ha a divertikula kiszakad a széklet vagy az emésztetlen táplálék részecskék gyulladást okozhatnak a bélnyálkahártyában vagy, súlyos esetben, a hasüregben.

Míg a divertikulózisos egyén tünetmentes lehet, a divertikulitisz leggyakoribb tünetei: a hasi fájdalom, láz, hányinger, hányás, székrekedés vagy hasmenés. Amikor felmerül a divertikulitisz gyanúja, a diagnózist báriumos beöntéses vizsgálattal, kolonoszkópiával, ultrahanggal vagy CT-vizsgálattal lehet igazolni [1].

Általában az életkort tekintik elsődleges kockázati tényezőnek a divertikulózis és divertikulitisz kialakulásában. A 60 év fölötti amerikaiak egyharmada, és a 85 év fölöttiek kétharmada mutatja divertikulózis jeleit [2, 3]. Habár ezeket a tüneteket régebben fiatal felnőtteknél szinte elképzelhetetlennek tartották, a legfrissebb vizsgálatok azt igazolták, hogy a divertikulitiszek előfordulási aránya növekedőben van a fiatalabb betegek körében, és feltehetően az elhízással és egészségtelen életmóddal függ össze [4].

Az Egyesült Államokban évente több mint 3000 haláleset és 2 milliárd dollárnyi egészségügyi költség a divertikulitiszből származik [5, 6]. Magas előfordulási arányi és az életminőségre tett komoly hatása ellenére a divertikulitisz kezelési lehetőségei meglehetősen korlátozottak. Az orvosi kezeléshez jellemzően szájon át adott antibiotikum kezelés tartozik, a belek „lenyugtatását“ célzó alacsony rosttartalmú étrend mellett. Műtétre is szükség lehet, ha bélelzáródás vagy tályog alakul ki, különösen a visszatérő esetekben, a műtétnek azonban további, komoly szövődményei lehetnek [1].

Az antibiotikumok és a műtétek célja a divertikulitiszből származó fertőzések és a gyulladás legyőzése, de ezek a módszerek nem mindig képesek megszüntetni a problémák, a háttérben meghúzódó elsődleges okai. Mindemellett a Syntol AMD-hez és a Devigest AMD-hez hasonló probiotikus és enzimes táplálékkiegészítők segíthetnek uralni a divertikulitiszes betegek tüneteit és egyben megelőzni a visszaesést, az emésztés javítása és a gyomor-bélrendszer egészségének helyreállítása révén.

A divertikulitisz okainak és tüneteinek leküzdése

A Devigest ADS egy nagy hatású enzimkészítmény, amely az emésztést hivatott javítani. Ha az ételek nincsenek teljesen megemésztve mielőtt a vastagbélbe jutnának, ez elősegítheti a káros baktériumok szaporodását, és egyben fokozott bélgázosodást, puffadást és hasi fájdalmat okozhat. A kiegészítő emésztőenzim-adagolás biztosítani tudja, hogy az emésztőrendszer bármilyen ételfajtát le tudjon bontani gyorsan és teljesen.

A Devigest ADS fő összetevői – a peptidáz, alfa-galaktozidáz és a laktáz – a tökéletlen emésztés gyakori okait célozzák meg. A Devigestben található nagy hatású peptidáz (DPP-IV) és a proteázok lebontják a glutént és a kazeint, két olyan gyakori ételkomponens, amely irritálhatja az emésztőrendszert [7–9]. A laktáz a laktózt bontja le, a tejtermékekben megtalálható cukrot. Számos divertikulitiszes beteg tapasztalhat a laktózintoleranciához hasonló tüneteket, vagy úgy érzi, hogy nem képes megemészteni a tejtermékeket. Az alfa-galaktozidáz a babfélékben, dió- és mogyorófélékben és más zöldségekben megtalálható összetett cukrokat egyszerű cukrokra bontja le. Ennek az enzimnek a pótlása olyan betegeknél, akik nem tolerálják az ilyen típusú ételeket jótékonyan képes csökkenteni az ehhez társuló emésztési tüneteket [10].

A probiotikumok adagolását illetően kimutatták, hogy ezzel csökkenteni lehet a visszaesési arányt a divertikulitiszes betegeknél [11]. A Syntol AMD a prebiotikumok, probiotikumok és enzimek nagy hatású kombinációja, amelyet kifejezetten a jótékony baktériumok bélrendszerbeli szintjének helyreállítása céljából állítottak össze; ez különösen fontos a divertikulitiszes betegnél alkalmazott antibiotikum kezelés hatására elvesztett baktériumok pótlásában. Amellett, hogy a Syntol AMD-ben található„jó“ baktériumok segítenek újratelepíteni az emésztőrendszert, ugyanakkor elnyomják a rossz baktériumok szaporodását, az enzimkeverék pedig segít kitakarítani a bélrendszerből a nemkívánatos törmelékanyagot. A Syntolban szintén megtalálható ISO (izomalto-oligoszacharid) nevű prebiotikum maximalizálja a probiotikumok „letelepedését“ a belekben, és egyben semlegesen vagy negatívan hat az ott élő kártékony baktériumokra. Az ISO prebiotikum bizonyított módon javítja a bélműködést [12], így megszüntetheti a divertikulitisz olyan tüneteit mint a székrekedés vagy hasmenés, egyben hosszú távra helyreállítva a belek egészségét.

A Devigest ADS és a Syntol AMD biztonságos, természetes alternatívát

Fontos megjegyezni, hogy a Devigest ADS és a Syntol AMD természetes forrásokból származnak. Ezért, annak ellenére, hogy hatásuk erőteljes, mindkettőnek igen kevés kockázata és mellékhatása van. A Devigest ADS-el végzett enzimpótlás elősegíti az ételek teljes körű megemésztését, csökkentve a tökéletlen emésztés okozta tüneteket és egyben korlátozva a káros baktériumok szaporodását a vastagbélben, amelyek a félig emésztett ételekkel táplálkoznak. A bél mikroflóra normalizálásával és az immunrendszer stimulálásával a Syntol AMD abban is segíthet a divertikulitiszben szenvedőknek, hogy elkerüljék ennek a fájdalmas betegségnek a kiújulását. Azoknak a divertikulitiszeseknek, akik nem reagálnak jól a hagyományos kezelésre, illetve azok számára, akiknél a divertikulitisz korai stádiumban van és remélik, hogy elkerülhetik a visszaesést, a Devigest és a Syntol ígéretes természetes alternatívát jelenthet.

Referenciák

 1. Salzman H, Lillie D. Diverticular disease: diagnosis and treatment.Am Fam Physician.2005;72(7):1229-1234.
 2. Welch CE, Allen AW, Donaldson GA. An appraisal of resection of the colon for diverticulitis of the sigmoid. Ann Surg. 1953;138(3):332-343.
 3. Parks TG. Post-mortem studies on the colon with special reference to diverticular disease. Proc R Soc Med. 1968;61(9):932-934.
 4. Zaidi E, Daly B. CT and clinical features of acute diverticulitis in an urban U.S population: rising frequency in young, obese adults. Am J Roentgenol. 2006;187(3):689-694.
 5. Sandler RS, Everhart JE, Donowitz M, et al. The burden of selected digestive diseases in the United States. Gastroenterology. 2002;122(5):1500-1511.
 6. Shaheen NJ, Hansen RA, Morgan DR, et al. The burden of gastrointestinal and liver diseases. 2006. Am J Gastroenterol. 2006;101(9):2128-2138.
 7. Detel D, Persić M, Varljen J. Serum and intestinal dipeptidyl peptidase IV (DPP IV/CD26) activity in children with celiac disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2007;45(1):65-70.
 8. Mitea C, Havenaar R, Drijfhout JW, Edens L, Dekking L, Koning F. Efficient degradation of gluten by a prolyl endoprotease in a gastrointestinal model: implications for coeliac disease. Gut. 2008;57(1):25-32.
 9. Gass J, Bethune MT, Siegel M, Spencer A, Khosla C. Combination enzyme therapy for gastric digestion of dietary gluten in patients with celiac sprue. Gastroenterology. 2007;133(2):472-480.
 10. Levine B, Weisman S. Enzyme replacement as an effective treatment for the common symptoms of complex carbohydrate intolerance. Nutr Clin Care. 2004;7(2):75-81.
 11. Lamiki P, Tsuchiya J, Pathak S, Okura R, Solimene U, Jain S, Kawakita S, Marotta F. Probiotics in diverticular disease of the colon: an open label study. J Gastrointestin Liver Dis. 2010;19(1):31-36.
 12. Chen H-L, Lu Y-H, Lin J-J, Ko L-Y. Effects of isomalto-oligosaccharides on bowel functions and indicators of nutritional status in constipated elderly men.J Am Coll Nutr.2001;20(1):44-49