Diabétesz (cukorbetegség)

A „prediabétesz“ és az enzimterápia

Vércukorszint vizsgálat közben

A diabétesz mellitusz (cukorbetegség) az egyik leggyakoribb krónikus betegség az Egyesült Államokban. Rendszerint egyszerűen csak diabétesznek nevezik, és az ebben a betegségben szenvedő emberek száma egyre csak nő. Több mint 20 millió amerikainak van cukorbetegsége, és további 40 millió szenved az úgynevezett prediabéteszben, egy állapot, amely ha kezeletlen marad 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet [1].

A diabéteszt az inzulin zavara okozza; az inzulin a hasnyálmirigy speciális sejtjei által termelt hormon. Az inzulinnak a szervezet cukorfelhasználásának szabályozásában van szerepe, egyensúlyban tartva a vér cukorszintjét. Az étrendükből származó összes szénhidrátot az emésztés egyszerű cukorra, vagyis glükózra bontja le, amelyet az inzulin távolítja el a keringésből. Ha az inzulin megfelelően működik a cukrot glikogénné alakítja, amely a májban, izmokban és a zsírsejtekben raktározódik, hogy majd a szervezet energiatermelésre használhassa fel.

Az inzulinnal kapcsolatos problémák akkor jelentkeznek, ha a szervezet nem termel elég inzulint, ez az 1-es típusú diabétesz, amit általában gyermek- vagy fiatal felnőttkorban diagnosztizálnak. A 2-es típusú diabéteszt leginkább idős korban diagnosztizálják, és vagy inzulinhiány miatt alakul ki, vagy azért mert a szervezet sejtjei nem képes megfelelően felhasználni az inzulint. Az 1-es és 2-es típusú a diabétesz két leggyakoribb formája.

A 2-es típusú diabéteszt nagyon gyakran egy prediabétesznek nevezett állapot előzi meg, amikor a vércukorszintek magasabbak, de nem elég magasak ahhoz, hogy diabétesznek lehessen tekinteni. A diabétesz kockázati tényezői közé tartozik a 45 év fölötti életkor, amikor lelassulhat a szervezet anyagcseretermék termelése, a hormonokat és enzimeket is ideértve [1]. A cukorbetegség további kockázati tényezői a magas koleszterinszint, a szívbetegség és az elhízás.

Cukorbetegség és keringés

Mivel az összes sejt metabolizálja a cukrot energiatermelés céljából, a cukrot raktározó és felhasználó rendszerrel kapcsolatos gondok számos problémát okoznak testszerte. A cukorbetegséghez társuló egyik lehetséges szisztémás probléma a vérkeringési zavar. Még akár a prediabéteszben is súlyos problémák jelentkezhetnek a szív-és érrendszerben. A kutatók kimutatták, hogy a cukorbetegeknél jelentkező keringési problémák a túlzott véralvadással és a csökkent fibrinoldási képességgel kapcsolatosak [3]. A fibrinre a sérülések kapcsán kialakuló véralvadáshoz van szükség, de a túl nagy mennyiségek elzárhatják az ereket, ha megfelelő lebontásuk nem biztosított.

A 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél ilyen fokozott véralvadási és csökkent fibrinrög feloldási hajlamot találtak [2]. A keringési problémák komoly következményekkel járhatnak, ami gyakran végtag amputációhoz vezet. Mivel a keringési rendellenességeket a fel nem oldható fibrinrögök jelenléte csak súlyosbítja, ezeknek a rögöknek az eltávolítása segíthet helyreállítani az egészséges keringést [3–5].

A vércukor és az enzimek közötti kapcsolat

A Neprinol elnevezésű enzimkészítményt erőteljes enzimek és antioxidánsok kombinálásával azért hozták létre, hogy segítsenek visszaállítani a szervezte egyensúlyát, a keringésben található fibrinszinteket is beleértve. A Neprinol egyik fő enzimje a nattokináz, amelyet a nattonak nevezett erjesztett szójaételből állítanak elő. A nattokinázról kimutatták, hogy rendkívül hatékonyan bontja le a fibrint. A szervezet természetes fibrinlebontója a plazmin; a Neprinol azonban még a plazminnál is hatékonyabb a fibrinlebontás tekintetében [6]. Ezenkívül a nattokináz tulajdonképpen növeli a plazmin szintet is, így a két enzim együttműködhet a fibrintöbblet eltávolításában.

Egy esettanulmányban, a Neprinollal kezelt hiperinzulinémiás (vagyis prediabéteszes) nőbeteget hat hónapon keresztül követték, amely alatt a beteg naponta szedte a Neprinolt. Labortesztekkel meghatározták vércukor-, triglicerid- és koleszterinszintjeit, amelyek mind kóros tartományban voltak a kezelés elkezdésekor. A hatodik hónap végén a laboreredmények szerint vércukor-, triglicerid- és koleszterinszintje egyaránt normális volt [7].

A Neprinol készítmény szerrapeptázt, a selyemhernyókból kivont proteolitikus enzimet is tartalmaz [8], amely szintén hozzájárul a fibrineltávolításához. Ezenkívül a Neprinol az ananászból származó kivonatot, bromelaint is tartalmaz, amely számos fibrinlebontó enzim kombinációja [9,10], valamint olyan enzimeké is, amelyek fokozzák a plazmin fibrinoldó hatását [11].

Biztonságos természetes kezelés az alvadási problémákra

Amikor a Neprinol összes alkotóeleme együttesen működésbe lép, biztonságos módon kezeli a diabéteszben és prediabéteszben oly gyakori keringési problémákat. Amint azt a kutatások is igazolták a fibrinlebontó-képesség fontos a diabéteszhez hozzájáruló rossz keringés szabályozását illetően, és a Neprinolról beigazolódott, hogy hatékonyan segíti ezt a szabályozást.

Hiperinzulinémia esettanulmány

A vizsgálat alanya 26 éves nőbeteg, egyetemi hallgató. Frissen diagnosztizált hiperinzulinémiája (prediabétesze) van. A beteg egyben túlsúlyos és krónikus fáradtságra is panaszkodik. Az utóbbi 6 hónapban a beteg megfelelően táplálkozott és rendszeresen mozgott, de eredménytelenül, ami meglehetősen frusztrálja őt.

Első vizit

Szubjektív tünetek: Vércukor problémákat észlel, krónikus fáradtság, túlsúly, alvászavarok (sokáig alszik, illetve napközben folyton elalszik), krónikusan depressziós.

Objektív tünetek: A laborvizsgálatok alacsony vércukor-, magas triglicerid-, magas koleszterin-, alacsony HDL („védőkoleszterin“), és alacsony szérum foszfor szinteket mutattak. A digitális videómikroszkópos vizsgálat enyhén emelkedett poikilocita szintet és némi fehérje-polimerizációt mutatott ki (ami oxidatív stresszre utal).

Kezelés: naponta négyszer 3 Neprinol kapszula – étkezések között.

2 hónapos uránkövetéses vizit

Szubjektív tünetek: Jelentős mértékben javultak a vércukorszintekkel kapcsolatos tünetek, kevésbé volt fáradt, a testsúlya nem csökkent jelentős mértékben, alvása javult és nem alszik el olyan gyakran napközben. Most már nem depressziós állandóan.

Objektív tünetek: A laborvizsgálatok enyhén emelkedett vércukor-, enyhén emelkedett triglicerid-, enyhén emelkedett koleszterin-, kissé alacsonyabb HDL („védőkoleszterin“), és normális szérum foszforszinteket mutattak. A digitális videómikroszkópos vizsgálat némi fehérje-polimerizációt mutatott ki.

Kezelés: naponta négyszer 3 Neprinol kapszula – étkezések között.

4 hónapos utánkövetéses vizit

Szubjektív tünetek: Nem észlel vércukorral kapcsolatos problémákat, energiaszintje majdnem normális, fogyott (3,6 kg-nyi testzsír), alvása majdnem teljesen normális és napközben ritkán alszik el. Sokkal magabiztosabbnak érzi magát!

Objektív tünetek: A laborértékek normálisak! A digitális videómikroszkópos vizsgálat nem mutat eltérést.

Kezelés: naponta négyszer 3 Neprinol kapszula – étkezések között.

6 hónapos utánkövetéses vizit

Szubjektív tünetek: Továbbra sem érzi a vércukorral kapcsolatos problémákat, energiaszintje többnyire normális, jól alszik, nem emlékszik rá, hogy utoljára mikor aludt el napközben, további 5,5 kg testzsírtól szabadult meg, és most már nem túlsúlyos. Nagyon boldog és úgy érzi új esélyt kapott az élethez!

Objektív tünetek: A laborértéke még mindig normális tartományban vannak. A digitális videómikroszkópos vizsgálat nem mutat eltérést.

Kezelés: Naponta kétszer 2 Neprinol kapszula – étkezések között.

Referenciák

 1. PubMed Health. Diabetes. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0002194/
 2. Soares AL, Sousa Mde O, Dusse LM et al. Type 2 diabetes: assessment of endothelial lesion and fibrinolytic system markers. Blood Coagul Fibrinolysis. 2007;18(5):395-9.
 3. Kalani M, Silveira A, Blombäck M. Beneficial effects of dalteparin on haemostatic function and local tissue oxygenation in patients with diabetes, severe vascular disease and foot ulcers. Thromb Res. 2007;120(5):653-61.
 4. Brussaard HE, Leuven JA, Krans HM, Kluft C. The effect of 17 beta-oestradiol on variables of coagulation and fibrinolysis in postmenopausal women with type 2 diabetes mellitus. Vascul Pharmacol. 2002;39(3):141-7.
 5. Tehrani S, Mobarrez F, Antovic A. Atorvastatin has antithrombotic effects in patients with type 1 diabetes and dyslipidemia. Thromb Res. 2010;126(3):225-31.
 6. Milner M, Makise K. Natto and its active ingredient Nattokináz: a potent and safe thrombolytic agent. Alt Comp Therap. 2002;8(3):157-164.
 7. Bannock, L. The end of heart disease and arthritis. The Doctors’ Prescription for Healthy Living. Arthur Andrew Medical.
 8. Sandhya KV, Devi SG, Mathew ST. Quantitation of serrapeptase in formulations by UV method in the microplate format. Curr Drug Deliv. 2008;5(4):303-305.
 9. Maurer HR. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cell Mol Life Sci. 2001;58:1234-1245.
 10. Pirotta F, de Giuli-Morghen C. Bromelain: antiinflammatory and serum fibrinolytic activity after oral administration in the rat. Drugs Exp Clin Res. 1978;4:1-20.
 11. Ako H, Cheung AH, Matsuura PK. Isolation of a fibrinolysis enzyme activator from commercial bromelain. Arch Int Pharmacodyn Ther. 1981;254(1):157-167.