Az átersztő bél szindróma LGS

A probiotikumok csökkentik a bél áteresztőképességét

Az átersztő bél illusztrációja

Az áteresztő bél szindróma egy krónikus legyengítő állapot, amelyben a bélnyálkahártyája meggyengült és így lehetővé teszi, hogy a makromolekulák (pl. baktériumok, toxinok és az emésztetlen táplálék) „kiszöknek“ az emésztőrendszerből és a vérbe kerülnek. Ott pedig ezek az anyagok rendellenes immunreakciókat váltanak ki, amihez a tünetek széles skálája társul a visszatérő fertőzéseket, allergiákat, krónikus fájdalmat és depressziót is beleértve [1].

Számos tényező hozzájárul a bélnyálkahártya ilyen jellegű „kopásához“, többek között: a helytelen étrend, a túlzott antibiotikum vagy NSAID-(nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer) fogyasztás okozta krónikus Candidiasis. Habár az alternatív gyógyászok gyakran diagnosztizálják az áteresztő bél szindrómát, a legtöbb orvos nem ismeri el betegségként, részben a tünetek sokfélesége miatt, amit produkálhat. Érdekes azonban, hogy a biológia-orvosi kutatások régóta felismerték az áteresztő bél szindróma lehetséges szerepét számos egyéb betegségben, többek között a Crohn-betegségben, az 1-es típusú cukorbetegségben, a szívelégtelenségben, májelégtelenségben és autizmusban [2–6].

A legnyilvánvalóbb gyomor-bélrendszeri tüneteken túl, mint a felfúvódás vagy fokozott bélgázosodás, az áteresztő bél szindrómának lehetnek olyan következményei, amelyek az egész szervezetet érintik. Az LGS-t magyarázó elmélet szerint, amikor ezek a toxikus anyagok átszivárognak a bélfalon bekerülnek a véráramba és antitestek veszik célba azokat, immunreakciót váltva ki. Amint ezeknek az antitesteknek a szintje növekszik, előfordulhat, hogy kezdik megtámadni a szervezet saját sejtjeit, ami aztán további autoimmun betegségeket okozhat. Az LGS összezavarja az immunrendszert, a bélnyálkahártya gyulladását okozva, és csökkentve képességét, hogy legyőzze a potenciálisan patogén baktériumokat és a Candida albicans-hoz hasonló sarjadzógombákat.

Szerencsére jó hírrel szolgálhatunk az áteresztő bél szindrómában szenvedők számára. Néhány izgalmas aktuális felfedezés arra utal, hogy az áteresztő bél kezelése probiotikumokkal lényegesen enyhítheti a krónikus fáradtság szindróma tüneteit [7]. Ezenkívül a probiotikumok vagyis „jó baktériumok“ szerepe a bél egészségének megtartásában egyértelműen bizonyított [8]. A Syntol egy olyan táplálékkiegészítő, amely nagy hatású probiotikumok keverékét tartalmazza, az inulinnak nevezett prebiotikummal és enzimekkel együtt, amelyek együttműködnek a normális bélműködés helyreállítása és a belek áteresztésének csökkentése érdekében.

Az áteresztő bél szindróma mechanizmusa

A bélrendszert kibélelő sejteknek óriási szerepe van a szervezetünkben. A beleket kibélelő nyálkahártya egyetlen sejtrétegből áll, amely az emésztés során felszívja a tápanyagokat, amely tápanyagok végül a vérbe kerülnek és a szervezet sejtjeinek táplálására szolgálnak. A bél nyálkahártyája egyben a szervezet elsődleges védekező rendszere, amely meggátolja, hogy a káros anyagok bekerüljenek a véráramba. Az egyes nyálkahártya sejtek erős, „tight junction“-nek (szoros kötésnek) nevezett fehérjehidakkal kötődnek egymáshoz. Ezeknek a szoros kötéseknek a gyengülése a sejtek közötti tér növekedéséhez vezet, ami aztán lehetővé teszi az anyagok átszivárgását a bélfalon.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a bélbe élő egyes mikroorganizmusok képesek meggyengíteni ezeket a „szoros kapcsolatokat“. A belet rendes körülmények között különféle segítő baktériumok népesítik be, de ezek a helytelen táplálkozás vagy antibiotikumok hatására, illetve a gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellékhatásaként. Ennek egyik gyakori következménye a Candida albicans túlszaporodása; ez a hüvelyt érintő gombás fertőzésekhez kapcsolódó egyik leggyakoribb sarjadzógomba típus.

Molekuláris biológiai vizsgálatokban igazolták, hogy a Candida közvetlen interakcióba lép a bélnyálkahártya fehérjéivel, ily módon csökkentve a bélgát „szorosságát“ [9], és gyulladást, allergiás túlérzékenységet, illetve fokozott béláteresztő-képességet okozva [10,11]. Ezért a többletben lévő Candida kiűzése a szervezetből és a probiotikumok szaporodásának elősegítése létfontosságú tényezők a bélgát funkció helyreállításában.

A Syntol növeli a jó baktériumok és csökkenti a Candida mennyiségét

Az egészséges bél mikroflóra fenntartása a legfontosabb tényező az áteresztő bél szindróma kezelésében és megelőzésében. A Syntol AMD-ben megtalálhatókhoz hasonló probiotikus baktériumok kedvező irányba módosítják a bél mikroflóra egyensúlyát, támogatják az emésztést, erősítik az immunrendszert és a fertőzésekkel szembeni ellenállást, továbbá gátolják a káros baktérium- és sarjadzógomba-telepek felszaporodását. A Syntol probiotikumok, prebiotikumok és enzimek egyedülálló keveréke, amely probiotikumokkal „népesíti“ be a beleket, és megállítja a sarjadzógombák szaporodását, az bél egészségének helyreállítása érdekében. A Syntolban nyolc különböző probiotikum törzs található, adagonként összesen 13,6 milliárd jótékony baktériummal:

 • Bacillus subtilis
 • Lactobacillus helveticus
 • Saccharomyces boulardii
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Lactobacillus plantarum
 • Lactobacillus lactis
 • Bifidobacterium bifidum

A Lactobacillus és Bifidobacterium családba tartozó baktériumokról jól ismert tény, hogy ellenállnak az emésztésnek és szájon át bevéve letelepednek a gyomor-bélrendszerben [12]. Ezek közül a törzsek közül néhány, a L. rhamnosus, a L. plantarum, a L. acidophilus és a L. helveticus közvetlen bélnyálkahártyasejt-védőnek bizonyult [13-16]. A L. plantarum törzsről beigazolódott az is, hogy egészséges embereknél javítja a bélnyálkahártyasejtek működését [17]. A B. subtilis egy spóraképző baktérium, ami által sokkal ellenállóbbá válik a gyomorsavval szemben, és ezért különösen képes „túlélni“ a gyomor-bél rendszerben. A S. boulardii egy nem káros hatású sarjadzógomba, amelynek erős hasmenéscsökkentő hatása van, és egyben segíti meggátolni a Candida gombához hasonló sarjadzógombák felszaporodását [18].

Fontos megjegyezni, hogy ezek a különböző bakteriális és sarjadzógombatörzsek nem gátolják egymás hatását; minden egyes organizmus maximálisan képes kifejteni hatását. Mi több, a Syntolban megtalálható IMO (izomalto-oligoszacharid) elnevezésű prebiotikum maximalizálja a probiotikumok szaporodási képességét a gyomor-bélrendszerben [19]. Az IMO (izomalto-oligoszacharid) egy nem emészthető rost, amely bevétel után nagyrészt teljesen érintetlen marad a gyomorban és a vékonybélben [20]. A bélben pedig segíti a jó baktériumok szaporodását, különösen a Bifidobacterium és Lactobacillus törzsekét [20], és akár aktívan eltávolíthatja a káros organizmusokat a bélnyálkahártyáról [21], általánosan csökkentve a bél áteresztőképességét és gyulladását.

Azon túl, hogy benépesíti a beleket jótékony baktériumokkal, a Syntol tartalmaz egy enzimkeveréket is, amely hatása a bélben jelenlévő káros organizmusok, különösen a Candida albicans elpusztítására irányul. Ezek az enzimek először megemésztik a gombát körülvevő külső védőréteget, majd megsemmisítik a sejt belsejét is. Ezek az enzimek kitakarítják az elhalt gombákból származó szövettörmeléket és toxinokat is, még mielőtt azok bármilyen további tüneteket kiválthatnának. Általánosságban véve a Syntol az áteresztő bél szindróma kezelésének biztonságos és kímélő módja, amely bizonyított hatású természetes összetevőket használ a bélrendszer egészségnek helyreállítására.

Referenciák

 1. Leaky Gut Syndrome. http://www.leakygut.co.uk/symptoms.htm
 2. Shen L, Su L, Turner JR. Mechanisms and functional implications of intestinal barrier defects.Dig Dis. 2009;27(4):443-9.
 3. Vaarala O, Atkinson MA, Neu J. The "perfect storm" for type 1 diabetes: the complex interplay between intestinal microbiota, gut permeability, and mucosal immunity. DIABÉTESZ (CUKORBETEGSÉG). 2008 Oct;57(10):2555-62.
 4. Krack A, Sharma R, Figulla HR, Anker SD. The importance of the gastrointestinal system in the pathogenesis of heart failure. Eur Heart J. 2005 Nov;26(22):2368-74.
 5. Cesaro C, Tiso A, Del Prete A, Cariello R, Tuccillo C, Cotticelli G, Del Vecchio Blanco C, Loguercio C. Gut microbiota and probiotics in chronic liver diseases.Dig Liver Dis. 2010 Dec 16. Epub ahead of print
 6. Casanova MF. The Minicolumnopathy of autism: a link between migraine and gastrointestinal symptoms. Med Hypotheses. 2008;70(1):73-80.
 7. Maes M, Leunis JC. Normalization of leaky gut in chronic fatigue syndrome(CFS) is accompanied by a clinical improvement: effects of age, duration of illness and the translocation of LPS from gram-negative bacteria. Neuro Endocrinol Lett. 2008 Dec;29(6):902-10.
 8. Fiaromonti J, Theodoru V, Bueno. Probiotics: what are they? What are their effects on gut physiology. Best Practice Res Clin Gastroenterol. 2003;17:711-724.
 9. Frank CF, Hostetter MK.Cleavage of E-cadherin: a mechanism for disruption of the intestinal epithelial barrier by Candida albicans. Transl Res. 2007;149(4):211-22.
 10. Sonoyama K, Miki A, Sugita R, Goto H, Nakata M, Yamaguchi N. Gut colonization by Candida albicans aggravates inflammation in the gut and extra-gut tissues in mice.Med Mycol. 2010 Aug 31.
 11. Yamaguchi N, Sugita R, Miki A, Takemura N, Kawabata J, Watanabe J, Sonoyama K. Gastrointestinal Candida colonisation promotes sensitisation against food antigens by affecting the mucosal barrier in mice.Gut. 2006;55(7):954-60.
 12. Marteau P, Shanahhan F. Basic aspect and pharmacology of probiotics: an overview of pharmacokinetics, mechanisms of action and side-effects. Best Practice Res Clin Gastroenterol. 2003;17:725-740.
 13. Miyauchi E, Morita H, Tanabe S. Lactobacillus rhamnosus alleviates intestinal barrier dysfunction in part by increasing expression of zonula occludens-1 and myosin light-chain kinase in vivo.J Dairy Sci. 2009;92(6):2400-8
 14. Liu ZH, Shen TY, Zhang P, Ma YL, Moyer MP, Qin HL. Protective effects of Lactobacillus plantarum against epithelial barrier dysfunction of human colon cell line NCM460. World J Gastroenterol. 2010;16(45):5759-65.
 15. Montalto M, Maggiano N, Ricci R, Curigliano V, Santoro L, Di Nicuolo F, Vecchio FM, Gasbarrini A, Gasbarrini G. Lactobacillus acidophilus protects tight junctions from aspirin damage in HT-29 cells.Digestion. 2004;69(4):225-8.
 16. Zareie M, Johnson-Henry K, Jury J, Yang PC, Ngan BY, McKay DM, Soderholm JD, Perdue MH, Sherman PM. Probiotics prevent bacterial translocation and improve intestinal barrier function in rats following chronic psychological stress.Gut. 2006;55(11):1553-60.
 17. Karczewski J, Troost FJ, Konings I, Dekker J, Kleerebezem M, Brummer RJ, Wells JM. Regulation of human epithelial tight junction proteins by Lactobacillus plantarum in vivo and protective effects on the epithelial barrier.Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2010;298(6):G851-9.
 18. McFarland LV. Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients. World J Gastroenterol. 2010;16(18):2202-22.
 19. Gu Q, Yang Y, Jiang G, Chang G. Study on the regulative effect of isomaltooligosaccharides on human intestinal flora. Wei Sheng Yan Jiu. 2003;32(1):54-55.
 20. Rycroft CE, Jones MR, Gibson GR, Rastall RA. A comparative in vitro evaluation of the fermentation properties of prebiotic oligosaccharides. J Appl Microbiol. 2001;91(5):878 887.
 21. Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary manipulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr. 1995;125:1401-1479.