Angina Pektorisz

Természetes vérhígítók

Keringési ábra

Angina pektorisznak azt a mellkasi fájdalmat nevezik, amelyet rendszerint a szívszövetek nem megfelelő oxigén ellátása okoz. Tulajdonképpen ez nem betegség, hanem csupán egy tünet, amely a szívkoszorúerek elmeszesedésére utal, vagy fenyegető szívroham jele lehet. Angina bekövetkezhet olyankor, amikor nő a szívizom vérigénye, a koszorúerek azonban elzáródásuk miatt nem képesek biztosítani a megfelelő vérellátást [1]. Ezért van az, hogy az angina áldozatai olyankor érzik a tüneteket, amikor valamilyen fizikai tevékenységet végeznek, például, kocognak, nehéz súlyt emelnek, vagy éppen lépcsőn mennek fel.

Becslések szerint csak az Egyesült Államokban több mint 10 millió embernek van angina pektorisza, és mintegy fél millió új eset jelenik meg évente [2]. Érdekes módon a férfiak gyakrabban élnek át anginás rohamokat mint a nők.

Amikor valakinek anginája van, felborul a vérrögök kialakulását elősegítő fibrinnek nevezett fehérje termelése és lebontása közötti egyensúly. A vérerek belső felszínét egy vékony fibrinréteg vonja be. Rendes körülmények között a szervezet nem termel több fibrint, mint amennyire az elpusztult fibrin pótlására szükség van. Mindemellett angina pektoriszban ez az egyensúly felborul és a zsírok és a fibrin túlzott mennyiségben rakódnak le. A lerakódások felhalmozódásával az ér beszűkül. Ez korlátozza a vérellátást, ami végül angina pektoriszhoz vezet.

Az angina tünetei

Az angina különféle tünetekkel járhat együtt. Az anginás fájdalmat rendszerint – de nem mindig – a mellkasra nehezedő nyomsásként vagy összenyomó érzésként élik meg. Más esetekben a fájdalom lehet bizonytalan jellegű vagy alig észrevehető. Jelentkezhet a nyakban vagy a vállakban, vagy lesugározhat a bal kar mentén akár egészen az ujjakig. Kisugározhat az állkapocsba és a fejbe is a háton keresztül, vagy akár a has felső részébe is. Verejtékezés és szédülés is előfordulhat [3].

Az úgynevezett „variáns“ angina abban különbözik a tipikus anginától, hogy a fájdalom nyugalmi helyzetben jelentkezik inkább, és nem terheléskor, amit a nagy koszorúerek görcse okoz [4]. Instabil angina esetében a tünetek mintázata változik és a fájdalom sokkal súlyosabb és sokkal gyakrabban jelentkezik. Az instabil angina nagyon komoly betegség, amit rendszerint a koszorúserek elzáródása okoz. Ez egy orvosi szempontból sürgősségi állapotnak tekintendő, mivel a szívroham kialakulásának kockázata igen magas.

Enzimterápia

A megfelelő enzimek segíthetnek megszüntetni az angina pektorisz okait, vagyis a fibrinlerakódást a koszorúserekben. A túl sok fibrintermelés egyik oka a plazminszint csökkenése; a plazmin egy természetes enzim, amely lebontja a felesleges fibrint. A rendelkezésre álló plazminmennyiség csökkenése azt jelenti, hogy többé már nincs elég enzim a vérben, hogy lebontsa a folyamatban lévő fibrinlerakódást (amely fibrin zsírokkal is kombinálódhat) az erekben.

A Neprinol egy enzim tartalmú táplálékkiegészítő, csökkentheti az angina pektorisz megjelenését, azáltal, hogy hozzájárul a fibrinmennyiség csökkentéséhez a koszorúserekben. A Neprinolt alkotó enzimek, mint pl. a nattokináz, szerrapeptáz, bromelain és papain serkentik a fibrinlebontást és javítják a véráramlást. Ennek következtében a fibrinlerakódások feloldódnak és az anginás tünetek csökkennek.

A nattokinázról kimutatták, hogy rendkívül hatékonyan bontja le a fibrint, még a szervezet természetes fibrinlebontójánál, a plazminnál is hatékonyabban [5]. Ezenkívül a nattokináz tulajdonképpen növeli a plazmin szintet is, így a két enzim együttműködhet a fibrintöbblet eltávolításában. A Neprinol egy másik hasznos enzimje a selyemhernyókból származó [6] szerrapeptáz, amely szintén hozzájárul a fibrineltávolításhoz. A Neprinol az ananászból származó kivonatot, bromelaint is tartalmaz, amelyben számos fibrinlebontó enzim van [7, 8], valamint olyan enzimek is, amelyek fokozzák a plazmin fibrinoldó hatását [9].

A Neprinol enzimjei támogatják a keringőrendszert azáltal, hogy támogatják a fibrinlebontó vértisztító rendszer működését, amely lebontja a térhálót alkotó fibrinlerakódásokat a vérben. A Neprinolban található enzimekhez hasonló szisztémás enzimek támogatják az egészséges vérkeringést, és így a szövetek hozzájuthatnak a szükséges tápanyagokhoz, a hulladékanyagok pedig eltávolításra kerülnek – az egészséges vérkeringésnek így kell működnie a szervezetben.

Biztonságos és hatékony

A Neprinolt minden normális étrend mellett szedni lehet, és mindenkinek hasznára válhat, akinek anginája, gyulladása, ödémája (duzzanatai), ízületi gyulladása, rossz keringése és immunzavarai vannak, vagy sokféle más betegségtől szenved. Nem számoltak be a Neprinol szedésével kapcsolatos semmilyen súlyos vagy nemkívánatos mellékhatásról. Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy ezeknek az enzimeknek a szélsőségesen magas adagjai sem toxikusak. Amennyiben azonban vérhígító gyógyszereket szed, kérje ki orvosa véleményét, mielőtt elkezdené szedni a Neprinol készítményt.

Referenciák

  1. Kaczmarzyk-Radka A, Lenartowska L, Lewczuk J. Dysfunction of coagulation processes in patients after acute coronary syndrome--therapeutic implications. Pol Merkur Lekarski. 2010;28(166):293-6.
  2. American Heart Association. Heart attack and angina statistics. http://www.americanheart.org
  3. Mayo Clinic. Angina, symptoms. http://www.mayoclinic.com/health/angina
  4. Franzen D, Benzing T. Exercised-induced coronary spasm in near normal coronary arteries.
  5. Int J Vasc Med. 2010;2010:207479.
  6. Milner M, Makise K. Natto and its active ingredient Nattokináz: a potent and safe thrombolytic agent. Alt Comp Therap. 2002;8(3):157-164.
  7. Sandhya KV, Devi SG, Mathew ST. Quantitation of serrapeptase in formulations by UV method in the microplate format. Curr Drug Deliv. 2008;5(4):303-305.
  8. Maurer HR. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cell Mol Life Sci. 2001;58:1234-1245.
  9. Pirotta F, de Giuli-Morghen C. Bromelain: antiinflammatory and serum fibrinolytic activity after oral administration in the rat. Drugs Exp Clin Res. 1978;4:1-20.
  10. Ako H, Cheung AH, Matsuura PK. Isolation of a fibrinolysis enzyme activator from commercial bromelain. Arch Int Pharmacodyn Ther. 1981;254(1):157-167.